Felszámolja ételkiszállító-szolgáltatását az ismert cég
Fotó: Shutterstock

Bolt, nincs, megszűnik az ételfutár

Még néhány hétig lehet használni az Bolt Food alkalmazását, aztán 2,5 év után megszűnik az ételfutár. A változás nem érinti a cég taxiszolgáltatását.


Megszűnik a Bolt Food ételkiszállító szolgáltatás

December 10-én lehet utoljára ételt rendelni a Bolt Food alkalmazáson keresztül, aztán megszűnik a cég ételfutár-szolgáltatása Magyarországon - tájékoztatta a Bolt levélben az app felhasználóit. A vállalat a döntését „üzleti okokkal” magyarázta.

A Bolt (korábbi nevén Taxify) személyszállító vállalat, amely a koronavírus-járvány idején, 2020 áprilisában kezdte az ételszállítást Magyarországon, amikor rendkívül megnőtt az igény a hasonló szolgáltatásokra.

Az észtországi központú nemzetközi céget 2013-ban alapították. Európa egyik vezető utasszállító vállalkozása, azonban világszerte mintegy 45 országban jelen van a különböző szolgáltatásaival. A mostani, magyarországi változás nem érinti a vállalat taxiszolgáltatását, ami továbbra is változatlan formában működik.

Megtörte a covid a taxitársaságokat

Nem csoda, hogy a Bolt ételkiszállító szolgáltatásba kezdett a pandémia alatt, hiszen rendkívül rosszul érintette a koronavírus-járvány időszaka a taxitársaságokat. A személyszállítással foglalkozó ágazat összesített árbevétele 2020-ban 40 százalékot esett, 10,3 milliárdról egy év alatt 6,1 milliárd forintra csökkent. Az adózás előtti eredményük arányaiban ennél is nagyobbat zuhant, a 2019-es 788,5 millió forint után csupán 52,5 millió forintot ért el 2020-ban. Hasonló eredményekre utoljára 2010-es évek elején volt példa ezen a területen.

Mindemellett a covid első hulláma alatt több mint 30 százalékkal csökkent az alkalmazottak és 20 százalékkal (nagyjából 1500 fővel) az egyéni vállalkozók száma a személyszállításban.

Azonban a taxitársaságokra különbözően hatottak a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek. A top szereplők jellemzően elvesztették a bevételük 40-60 százalékát, viszont néhány vállalkozás egész jól tartotta magát.

Idén árat emeltek a taxitársaságok

A Haszon magazin is írt róla, hogy a Bolt felhasználóbarát applikációjával kemény versenytársa a többi cégnek, és a vállalkozó sofőrök is többé-kevésbé szeretik. Nagyobb a szabadság, és kevesebb munkaóra alatt tudják megkeresni ugyanazt a pénzt, amit más társaságoknál, pont a kvótarendszer miatt.

Azonban felhasználói oldalról fontos, hogy idén jelentősen drágult a taxiszolgáltatás az országban. A taxizás alapdíja 1000 forintra ugrott fel a 700-ról, a kilométerdíj 100 forinttal drágább lett a maga 400 forintjával. A percdíj pedig 100 forint lett az eddigi 75 helyett.


Ne hagyd ki!