Az új spanyol szabályok értelmében minden ételkiszállítással foglalkozó helyi vállalatnak alkalmazotti jogviszonyt kell létesítenie az összes futárjával. A cégek három hónapot kaptak az átállásra.


A szakszervezetekkel egyeztetett szabályozás célja többezer futár jogi helyzetének tisztázása. Nem egyedi esetről van szó, ugyanis az egész világon azon gondolkodnak a döntéshozók, miként lehetne a futárokat és az ételkiszállító cégeket megregulázni. Az Európai Bizottság már elindított egy nyilvános konzultációt az egész unióra kiterjedő új szabályrendszer kialakításáról. Spanyolország azonban előzött. Egyelőre még vannak, akik lázadoznak a döntés ellen, mondván, hogy más modell szerint működnek, mint amit az új szabály előír.

Vége a jó világnak?

A spanyoloknál a Glovo startup a jogi csata főszereplője, de az olyan cégek is, mint a Deliveroo, vagy az UberEats munkajogi gondokkal küzdenek szerte a világban.

Az új jogszabályok ugyan megnehezítik a szabadúszók, vállalkozók alkalmazását, de számos futárszövetség és munkaügyi szakértő úgy véli, továbbra sincs megoldva a futárok helyzete, ami további csatákat fog eredményezni.

Keresik a kiskapukat

Az új rendszerhez való alkalmazkodás miatt már számos vállalat új üzleti modelleket keres, melyekkel kiküszöbölheti a törvény hatását.

A Just-Eat például felvett alkalmazottként néhány futárt, a csúcsidőket pedig külsős szállítmányozási cégek alkalmazottjaival fedi le.

A Glovo munkaerőkölcsönzőkhöz fordult segítségért, valamint részmunkaidős, illetve határozott idejű, átmeneti szerződéssel vesz fel embereket.

A Glovo, az UberEats és a Deliveroo egyelőre nem kommentálta az eseményeket.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!