Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a társadalom elöregedéséről és annak hatásairól.


A konzultációhoz kapcsolódó keretdokumentum, az úgynevezett zöld könyv az elöregedés gazdasági-társadalmi hatásait elemzi, egyúttal felkérve a nyilvánosságot, hogy a 12 hétig tartó vitában fejtse ki véleményét arról, milyen szakpolitikai válaszlépéseket tart szükségesnek.

Az a tény, hogy hosszabb, egészségesebb életet élünk, mint az előző generációk, társadalmi piacgazdaságunk sikerét és erejét mutatja. De az új kihívásokkal is szembe kell néznünk, és megfelelő szakpolitikákat kell létrehoznunk a felmerülő problémák hosszú távú kezeléséére

- mondta Dubravka Suica, a demográfiáért felelős uniós biztos.

Mi az a zöld könyv?

A zöld könyv ismerteti a demográfiai változások sebességét és mértékét, tükrözve az öregedés általános hatását minden generációra és az élet minden szakaszára. Kiemeli továbbá a jóléti társadalmak fenntarthatóságának és a generációk közötti szolidaritásnak a fontosságát.

Jelenleg az uniós lakosságának ötöde 65 év feletti, az előrejelzések 2070-re 10 százalékos növekedést jósolnak. A 80 év felettiek aránya várhatóan több mint kétszeresére nő, 2070-re eléri a 13 százalékot, míg a tartós ápolásra szoruló emberek száma a jelenlegi mintegy 19,5 millióról 30,5 millióra fog nőni 2050-re.

A konzultációra ezen az oldalon lehet jelentkezni.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

A tudósokban a magyarok kétharmada bízik, ami a legmagasabb mutató a különböző szakmák körében. A legkevésbé a politikusokban bízunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!