Frida Kahlo-ról készült rajz őszies színvilággal
Fotó: Shutterstock

Rekord összegért kelt el Frida Kahlo festménye

A Sotheby's aukciós ház elárverezte a világhírű mexikói festőművésznő, Frida Kahlo egyik utolsó alkotását. Latin-amerikai műalkotásért korábban soha nem fizettek még ekkora összeget egyetlen árverésen sem.Toronymagasan

Az önarcképet Eduardo F. Cosantini, egy argentin múzeum alapítója vásárolta meg 34,9 millió dollárért, azaz nagyjából 10,8 milliárd forintért. A műalkotás utoljára 1990-ben cserélt gazdát 1,4 millió dollárért. A festmény a könnyes szemű Fridát ábrázolja férjével, Diego Riverával a homlokán. A Shoteby's úgy jellemezte a festményt, mint a világ egyik legfontosabb Kahlo alkotása, amelyet valaha árverésre bocsátottak. Ironikus módon az eddigi legdrágábba latin-amerikai festmény férje nevéhez fűződik, amelyet 2018-ban 9,76 millió dollárért adtak el. Kahlo festménye immáron toronymagasan vezeti a listát.

Magyarországon is láthattuk a műveit

Frida Kahlo-t a 20. század egyik meghatározó festőművészeként és közéleti szereplőjeként tartják számon. Művészetét jelentősen befolyásolta férjével való viszontagságos kapcsolata, illetve testi problémái. Utóbbiak a gyermekbénulás és egy súlyos gerincsérüléssel járó buszbaleset miatt alakultak ki nála. Kahlo rengeteg önarcképet festett, amit magányosságával magyarázott.

2018-ban Budapesten is kiállították műveit, a megnyitón Luis Martínez, a Mexikói Külügyminisztérium kulturális ügyekért felelős államtitkára így méltatta munkásságát:

Frida Kahlo művészete és művészeti öröksége izgalomban tartja a művészeket, antropológusokat, pszichológusokat és sok más csoportot is, többek között feministákat és marxistákat, marginális és nem marginális közösséget egyaránt.

Ne hagyd ki!