Maszkos, kapucnis hacker néz a kamerába, miután 625 millió dollárnyi kriptovalutát ellopott.
Fotó: Sutterstock

Ez a Ronin nem a becsületét, hanem a pénzét vesztette el

A világ egyik legnagyobb kriptovaluta-lopását vitte véghez egy szemfüles kibertámadó.Az NFT-alapú videojátékairól ismert Axie Infinity vállalat érdekeltségébe tartozó Ronin Network blokklánc hálózat egy blogposztban jelentette be, hogy hackertámadás áldozata lett.

Az egyelőre azonosítatlan kibertámadó összesen 625 millió dollárnyi, átszámítva nagyjából 206 milliárd forintnyi kriptovalutát, egészen pontosan 173 600 ethereumot és 25,5 millió USDC-t lopott el.

A támadás után, amely a hálózat hitelesítő csomópontjaira is hatással volt, a vállalat felfüggesztette a tranzakciókat a Ronin Bridge és Katana Dex szerverein.

Hajtóvadászat

Együttműködünk a bűnüldöző szervek tisztviselőivel, a kriptográfusokkal és a befektetőinkkel annak érdekében, hogy biztosítsuk az összes pénzt visszaszerezését. A támadó feltört privát kulcsokat használt, melyek segítségével hamis pénzfelvételi folyamatokat indított

-írta a Ronin Network.

Az is kiderült, hogy a hacker a Ronin egyik csomópontjának "hátsó ajtaján" hatolt be a rendszerbe, valamikor múlt hét szerdán.

Az ellopott tokenek nagy része továbbra is a támadó kriptotárcájában pihen, de körülbelül 6250 étert már kimenekített más címekre.

600 millió dolláros poén

Legutóbb tavaly augusztusban történt hasonló volumenű hackertámadás, amikor egy biztonsági rést kihasználva egy kibertámadó feltörte a különböző blokklánc hálózatok összekapcsolásáról ismert Poly Network-öt, és ellopott 600 millió dollár értékű kriptovaluát.

Ez az eset Hollywood-i fordulatot vett, ugyanis a hacker, mint derült égből a villámcsapás, elkezdte visszautalni a lopott tokeneket. Kiderült, hogy az egész akció csak unaloműző poén volt, amellyel a cég biztonsági résére akarták felhívni a figyelmet. A tettes ugyanis egy etikus, szakzsargonnal élve fehérkalapos hacker volt.

A Poly Network vette a poént, 500 ezer dollárral megjutalmazta „Mr. Fehér Kalapot”, és még egy állást is felkínált neki.

Vajon most is egy etikus hacker tevékenységének lehetünk tanúi? A Ronin érdekében csak remélni tudjuk, hogy igen.

Ne hagyd ki!