A kékuszonyú tonhal nyers húsából készült szusi a japán nemzeti konyha része
Forrás: Shutterstock

Olcsón, potom 46 millió forintért kelt el egy tonhal

Elképesztő, hogy mennyi pénzt hajlandóak fizetni a japánok, ha az egyik kedvenc csemegéjükről, a tonhalról van szó.Nem sajnálják a pénzt a tonhalért a japánok

Idén is megtartották a hagyományos tonhal-vásárt a tokiói Toyosu halpiacon újévkor hajnalban Japánban. Mintegy 230 hatalmas tonhalat kínáltak idén az árusok. Ez a mennyiség körülbelül a duplája a tavalyinak, amikor a koronavírus-járvány miatt a turisták kizárásával rendezték meg az eseményt – írja a The Japan Times.

Az újévi vásárnak minden évben hatalmas marketing-szerepe van. A legszebb tonhalra a legtöbbet licitáló vállalat könnyen világhírnévre tehet szert, különösen akkor, ha rekordmagas összeget fizet a halért.

Idén ugyan nem született új rekord - amit a The Japan Times a nagy halkínálattal, valamint azzal magyaráz, hogy a pandémia hozta gazdasági nehézségek miatt jobban meggondolták a cégek, hogy mire költenek – azonban így is elképesztő összegért talál gazdát a legszebb, mintegy 211 kilós kékuszonyú tonhal. Ez az összeg átszámítva nagyjából 46 millió forintnak felel meg.

Mielőtt azonban hanyatt esnénk az árától, meg kell jegyezni, hogy hat éve nem kelt el ilyen olcsón a legdrágább tonhal. Az elmúlt években ugyanis egyszer sem ment 20 ezer jen, azaz 55 millió forint alá az ára.

Idén a halat egyébként ugyanaz a vállalat vásárolta meg, mint tavaly: a Yamayuki nagykereskedelmi cég, hogy ezáltal is segítse fellendülni a pandémia miatt gyengélkedő halpiacot.

A japánok a tonhal iránti szenvedélyéről érdemes még tudni, hogy sehol nem fogyasztanak olyan sok tonhalat, mint a szigetországban. A túlzott lehalászás és a klímaváltozás azonban a túlélésében fenyegeti a Csendes-óceán tonhalpopulációját. A tengerek hőmérsékletének emelkedése elvándorlásra kényszeríti a hűvösebb vizeket kedvelő tonhalakat. Emiatt a főként halászatból élő, kisebb csendes-óceáni szigetek megélhetése is veszélybe kerülhet – írja a vg.hu.

Japán éttermek a gasztronómia csúcsán

A közelmúltban ebben a cikkünkben írtunk róla, hogy a chefspencil.com weboldal utána járt annak, hogy melyek a legdrágább éttermek a világon. A top10-be pedig 5+1 japán fine dining vendéglátóhely is bekerült.

Masaharu Morimoto séf fejtette ki, hogy miért ilyen drágák a szigetországi vendéglátóhelyek:

„A japán éttermek a világ minden tájáról szezonálisan szerzik be a halakat, ami növeli az összetevők költségét. Tekintve, hogy a friss tenger gyümölcsei hamar megromlanak, így az összetevők megfelelő szállítása és tárolása is többletköltségekkel jár.”

Emellett a japán éttermek sok esetben meglehetősen kicsik, ahol a vendégek személyes figyelmet kapnak a séftől. A csúcskategóriás vendéglátóhelyeken gyakran omakase-stílusban szolgálják fel az ételeket. Ez azt jelenti, hogy a séf dönti el, hogy mit egyenek az emberek, aki így szabad kezet kap, hogy kiélhesse kreativitását. Az eredmény minden esetben egy egyedi és különleges kulináris élmény. A Chef's Pencil szerint egyébként Japánban található a világon a legtöbb egy főre jutó Michelin-csillagos étterem.

A toplistára egy amerikai étterem, a Masa is felkerült, amely ironikusan japán ételeket szolgál fel.

És íme, a világ legdrágább Michelin-csillagos éttermei az átlagos menüárak alapján:

1. Sublimotion, Ibiza, Spanyolország — 1740 dollár

2. Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj, Kína — 1422 dollár

3. Kitcho Arashiyama Honten, Kiotó, Japán — 910 dollár

4. Azabu Kadowaki, Tokió, Japán — 825 dollár

5. Masa, New York City, Egyesült Államok — 800 dollár

6. Joel Robuchon, Tokió, Japán — 637 dollár

6. Kikunoi Honten, Kiotó, Japán — 637 dollár

6. Gion Maruyama, Kiotó, Japán — 637 dollár

9. Guy Savoy, Párizs, Franciaország — 615 dollár

10. Piazza Duomo, Alba, Olaszország — 580 dollár

Ne hagyd ki!