Michelin-csillagos séf fehér séfkabátban ételt készít a Michelin-csillagos étterem konyhájában
Fotó: Shutterstock

Félmillió forint egy menüért, ezek a legdrágább Michelin-csillagos éttermek

A Michelin-csillagos éttermeknél garantált a minőség, árak szempontjából azonban egyáltalán nem mindegy, hogy melyik vendéglátóhelyet választjuk, ha megengedhetjük magunknak.Irány Ibiza!

Bár akadnak olyan Michelin-csillagos éttermek, ahol akár 1,5 dollárért, azaz nagyjából 500 forintért is hozzájuthatunk egy kis ínyencséghez, legtöbb esetben mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A Chef's Pencil online szakácskönyv utánajárt, hogy melyek a világ legdrágább éttermei, amelyek kiérdemelték a rangos elismerést, vagy legalább egy Michelin-csillagos sztárséffel várják vendégeiket.

A weboldal több mint 450 éttermet vizsgált meg. A legdrágábbnak a Spanyolországban található Sublimotion étterem bizonyult, ahol egy menüért 1740 dollárt, nagyjából 565 ezer forintot kérnek el.

A busás összegért egy 20 fogásos lakomára számíthatnak a vendégek. Az igazi különlegességet az adja, hogy az étterem virtuális valóság eszközökkel, speciális effektusokkal, fény- és hangelemekkel teszi emlékezetessé a gasztronómiai élményt. Az étterem alapítója, Eduardo Gonzales elmondta, hogy a szakácsokon kívül mérnökök, illuzionisták, forgatókönyvírók és zeneszerzők már több mint 10 éve dolgoznak azon, hogy felejthetetlenné tegyék a vendéglátóhely szolgáltatásait. További különlegesség, hogy maximum 12-en férnek be a helyiségbe, így a vendégek minden egyes alkalommal kiemelt figyelmet kapnak a személyzettől. Az étterem 2014-ben nyílt. Saját csillaggal még nem rendelkezik, de Paco Roncero séf jóvoltából felkerülhetett a Chef’s Pencil listájára.

A felkelő nap országa

A weboldal top 10-es listáján öt japán étterem szerepel. Masaharu Morimoto séf kifejtette, hogy miért ilyen drágák a szigetországi vendéglátóhelyek:

A japán éttermek a világ minden tájáról szezonálisan szerzik be a halakat, ami növeli az összetevők költségét. Tekintve, hogy a friss tenger gyümölcsei hamar megromlanak, így az összetevők megfelelő szállítása és tárolása is többletköltségekkel jár.

Emellett a japán éttermek sok esetben meglehetősen kicsik, ahol a vendégek személyes figyelmet kapnak a séftől. A csúcskategóriás vendéglátóhelyeken gyakran omakase-stílusban szolgálják fel az ételeket. Ez azt jelenti, hogy a séf dönti el, hogy mit egyenek az emberek, aki így szabad kezet kap, hogy kiélhesse kreativitását. Az eredmény minden esetben egy egyedi és különleges kulináris élmény. A Chef's Pencil szerint Japánban található a világon a legtöbb egy főre jutó Michelin-csillagos étterem.

A toplistára egy amerikai étterem, a Masa is felkerült, amely ironikusan japán ételeket szolgál fel.

Nem is szaporítjuk tovább a szót, nézzük a listát!

A világ legdrágább Michelin-csillagos éttermei az átlagos menüárak alapján:

1. Sublimotion, Ibiza, Spanyolország — 1740 dollár

2. Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj, Kína — 1422 dollár

3. Kitcho Arashiyama Honten, Kiotó, Japán — 910 dollár

4. Azabu Kadowaki, Tokió, Japán — 825 dollár

5. Masa, New York City, Egyesült Államok — 800 dollár

6. Joel Robuchon, Tokió, Japán — 637 dollár

6. Kikunoi Honten, Kiotó, Japán — 637 dollár

6. Gion Maruyama, Kiotó, Japán — 637 dollár

9. Guy Savoy, Párizs, Franciaország — 615 dollár

10. Piazza Duomo, Alba, Olaszország — 580 dollár

Ne hagyd ki!