A Michelin-csillagos éttermeknél garantált a minőség, árak szempontjából azonban egyáltalán nem mindegy, hogy melyik vendéglátóhelyet választjuk, ha megengedhetjük magunknak.
Irány Ibiza!
Bár akadnak olyan Michelin-csillagos éttermek, ahol akár 1,5 dollárért, azaz nagyjából 500 forintért is hozzájuthatunk egy kis ínyencséghez, legtöbb esetben mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A Chef's Pencil online szakácskönyv utánajárt, hogy melyek a világ legdrágább éttermei, amelyek kiérdemelték a rangos elismerést, vagy legalább egy Michelin-csillagos sztárséffel várják vendégeiket.
A weboldal több mint 450 éttermet vizsgált meg. A legdrágábbnak a Spanyolországban található Sublimotion étterem bizonyult, ahol egy menüért 1740 dollárt, nagyjából 565 ezer forintot kérnek el.
A busás összegért egy 20 fogásos lakomára számíthatnak a vendégek. Az igazi különlegességet az adja, hogy az étterem virtuális valóság eszközökkel, speciális effektusokkal, fény- és hangelemekkel teszi emlékezetessé a gasztronómiai élményt. Az étterem alapítója, Eduardo Gonzales elmondta, hogy a szakácsokon kívül mérnökök, illuzionisták, forgatókönyvírók és zeneszerzők már több mint 10 éve dolgoznak azon, hogy felejthetetlenné tegyék a vendéglátóhely szolgáltatásait. További különlegesség, hogy maximum 12-en férnek be a helyiségbe, így a vendégek minden egyes alkalommal kiemelt figyelmet kapnak a személyzettől. Az étterem 2014-ben nyílt. Saját csillaggal még nem rendelkezik, de Paco Roncero séf jóvoltából felkerülhetett a Chef’s Pencil listájára.
A felkelő nap országa
A weboldal top 10-es listáján öt japán étterem szerepel. Masaharu Morimoto séf kifejtette, hogy miért ilyen drágák a szigetországi vendéglátóhelyek:
A japán éttermek a világ minden tájáról szezonálisan szerzik be a halakat, ami növeli az összetevők költségét. Tekintve, hogy a friss tenger gyümölcsei hamar megromlanak, így az összetevők megfelelő szállítása és tárolása is többletköltségekkel jár.
Emellett a japán éttermek sok esetben meglehetősen kicsik, ahol a vendégek személyes figyelmet kapnak a séftől. A csúcskategóriás vendéglátóhelyeken gyakran omakase-stílusban szolgálják fel az ételeket. Ez azt jelenti, hogy a séf dönti el, hogy mit egyenek az emberek, aki így szabad kezet kap, hogy kiélhesse kreativitását. Az eredmény minden esetben egy egyedi és különleges kulináris élmény. A Chef's Pencil szerint Japánban található a világon a legtöbb egy főre jutó Michelin-csillagos étterem.
A toplistára egy amerikai étterem, a Masa is felkerült, amely ironikusan japán ételeket szolgál fel.
Nem is szaporítjuk tovább a szót, nézzük a listát!
A világ legdrágább Michelin-csillagos éttermei az átlagos menüárak alapján:
1. Sublimotion, Ibiza, Spanyolország — 1740 dollár
2. Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj, Kína — 1422 dollár
3. Kitcho Arashiyama Honten, Kiotó, Japán — 910 dollár
4. Azabu Kadowaki, Tokió, Japán — 825 dollár
5. Masa, New York City, Egyesült Államok — 800 dollár
6. Joel Robuchon, Tokió, Japán — 637 dollár
6. Kikunoi Honten, Kiotó, Japán — 637 dollár
6. Gion Maruyama, Kiotó, Japán — 637 dollár
9. Guy Savoy, Párizs, Franciaország — 615 dollár
10. Piazza Duomo, Alba, Olaszország — 580 dollár