Ezért már megéri oltakozni, pazar nyeremény vár egy szerencsésre
Fotó:23RF

Ezért már megéri oltakozni, pazar nyeremény vár egy szerencsésre

Egy hongkongi ingatlanfejlesztő vállalat egy 1,4 millió dollár értékű lakást sorsol ki azok között, akik beadatják a koronavírus elleni vakcinát-írja a Business Insider.


A világ államai változatos eszközökkel próbálják rávenni a helyi lakosokat, hogy adassák be a vakcinát. Bizonyos országokban sört osztogatnak, de olyan is akad, ahol egymillió dollárt sorsolnak ki a polgárok között. Hongkong ennél is tovább ment. A Sino Group ingatlanfejlesztő céghez tartozó Ng Teng Fong Jótékonysági Alapítvány egy komplett lakást ajánlott fel az oltakozóknak.

A részvétel a fontos

A sorsolás 2021. szeptember 1-jén esedékes. Azok a hongkongi lakosok jelentkezhetnek a játékba, akik betöltötték a 18. életévüket, és már megkapták a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát. A Bloomberg értesülései szerint rengeteg Pfizer-BioNTech vakcina maradt a hongkongi kormány nyakán, amelyek szavatossága hamarosan lejár. A rendelkezésre álló vakcinák ellenére a lakosság csupán 13,4 százaléka élvez teljes védettséget a vírus ellen. A kormány a helyi vállalatok segítségével próbálja meggyőzni a hezitáló polgárokat, hogy olttassák be magukat. A jótékonysági alapítvány nyereményjátékában egy nagyjából 42 négyzetméteres, egyszobás ingatlant sorsolnak ki a résztvevők között, melynek értéke 1,4 millió dollár (399 millió forint).

Koporsólakók reménye

Hongkong immáron tizedik éve birtokolja a „világ legdrágább lakáspiaca" címet. Körülbelül 200 ezer ember lakik átlagosan 2 négyzetméteres alapterületű, koporsóházaknak nevezett „ingatlanokban". Ahogy a példa is mutatja, teljesen normális, hogy egy 40 négyzetméteres ingatlanért több százmillió forintot elkérjen a tulajdonos. A pandémia és a 2019 óta tartó tüntetések ellenére semmit nem csökkentek az ingatlanárak. A sorsolást szervező vállalat tulajdonában lévő Grand Central ingatlanközpont lakásárai 30 százalékkal emelkedtek az elmúlt 3 évben. A vállalat arra számít, hogy rengetegen vállalják az oltást egy jobb élet reményében. Viszonyításképp, az említett ingatlanközpontban egy 70 négyzetméteres lakás 2,7 millió dollárba (769,5 millió forint), míg egy 90 négyzetméteres lakás 3,7 millió dollárba (1 milliárd forint) kerül. Persze a panoráma garantált, ezek többnyire az 50. emelet környékén találhatók.

A változás szele

A Bloomberg elemzése szerint hamarosan óriási változások mehetnek végbe Hongkongban. Az elmúlt hónapokban rengeteg nemzetközi vállalat hagyta el a térséget, főleg a társadalmi elégedetlenség, Kína nyomulása és a politikai konfliktusok miatt. A Bloomberg rámutatott, hogy a következő 5 évben több mint egymillióan dönthetnek a költözés mellett. Ezek a számok arra engednek következtetni, hogy az ingatlanárak akár 10 százalékkal is csökkenhetnek a közeljövőben. Persze ez továbbra is sovány vigasz azoknak, akik ezek után is csillagászati árakkal találhatják szemben magukat.

Ne hagyd ki!