IPhone egy férfi kezében bekapcsolva
Fotó: Shutterstock

Kényszerűségből bezárt Kínában az iPhone egyik fontos gyártója

Az iPhone egyik fő gyártója beszüntette tevékenységét a sanghaji Covid-lezárások miatt. A Pegatron technológiai cég közlése szerint átmenetileg állították le a gyártást két kínai üzemükben.


Bár Sanghajban már enyhítettek a szigorú kijárási tilalmon, de az ott élők korábban hetekig nem tudták elhagyni az otthonaikat. A 25 milliós nagyvárosban kutyát sem lehetett sétáltatni, és a boltba se lehetett elmenni, a lakosság alapvető cikkekkel való ellátása egyre nagyobb problémákat okozott. Sanghajban először március végén foganatosítottak lezárásokat az emelkedő Covid-esetszámok miatt.

Megérzi az Apple

A Pegatron közleménye szerint a Sanghajban és a közeli Kunshanban „a helyi Covid-megelőzési előírások” miatt kényszerültek az átmeneti bezárásra. Hozzátették, hogy folytatják az együttműködést a hatóságokkal a mielőbbi újranyitás érdekében.

Az Apple MacBookjának fontos gyártója, a Quanra, és az iPad-előállító Compal Electronics cégek ugyancsak felfüggesztették tevékenységüket kínai városokban, legalábbis így értesült a japán Nikkei.

Dan Ives, a Wedbush Securities elemzője arra számít, hogy

a lezárások észrevehető mértékben hatnak majd a gyártásra.

Becslése szerint csak ebben a hónapban hárommillió iPhone gyártása vált bizonytalanná, és ha a helyzet folytatódik, akkor többre is hatással lehetnek a lezárások. Ives azt mondta, hogy 2 millió iPad és 1 millió MacBook ugyancsak érintett lehet.

Olaj a tűzre

A Pegatron zárása csak olaj a nyílt tűzre, hiszen a vállalat szerves része az Apple ellátási láncának, és az iPhone egyéb divízióinak

- véli Dan Ives.

A Foxconn, egy másik tajvani cég, amely ugyancsak az iPhone-ok gyártásában vesz részt, a múlt hónapban zárta be sencseni telepét. A gyártást más telephelyekre vitte át, miközben lassan újraindítja működését Sencsenben, zárt rendszerben:

a dolgozók nem hagyják el a gyárat, ott is élnek.

A pandémia 2019-es kezdete óta Kína a zéró-Covid politikának megfelelően, amely még csírájában, kőkemény intézkedésekkel próbálja elfojtani a fertőzéshullámot, több nagyvárost is lezárt, közülük Sanghaj a legnagyobb.

Ne hagyd ki!