Búzamező betakarítás közben felhőtlen éggel

2013-ban aratás John Deere-rel az ukrajnai Kalushban

Fotó: Shutterstock

Pofára estek az Ukrajnában értékes gépeket zabráló oroszok

Közel 5 millió dollár értékben vittek magukkal mezőgazdasági gépeket orosz katonák az ukrajnai Melitopolból. Messzire jutottak a zsákmányukkal, egészen az ezer kilométerre lévő Csecsenföldig, ott azonban kiderült, hogy nem lehet őket beindítani.A helyi John Deere márkakereskedésből ellopott gépekben olyan lopásgátló rendszer van, amely megakadályozza, hogy a tolvajok valaha is működésbe hozzák őket.

Távoli blokkolás

A katonák két, egyenként 300 ezer dollár (több mint 100 millió forint) értékű betakarító kombájnt, valamint 27 egyéb gépet, köztük vetőgépeket vittek magukkal. A távoli elérési technológiának köszönhetően azonban - amely lehetővé teszi a GPS-nyomonkövetést, és a gépekhez való hozzáférést - nem tudták használatba venni az értékes árut.

Már a Csecsenföldre szállítás után vehették észre, hogy be sem tudják indítani őket, mert a betakarítógépeket távolról blokkolták – mondta a CNN-nek egy név nélkül nyilatkozó informátor.

Katonai infrastruktúra

Az eltulajdonított gépeket így is szétszedhetik, és alkatrésznek még mindig eladhatják, de egyelőre egy Groznij közelében lévő farmon tárolják őket, sértetlenül. Elképzelhető, hogy nem is a használatuk volt a cél, hanem csak az elvételük. Összértékük forintra átszámítva 1,8 milliárd.

Az Ukrajna délkeleti részén fekvő Melitopol március eleje óta orosz megszállás alatt van. Korábbi hírek szerint az orosz katonák a régióból többszázezer tonna gabonát is zsákmányoltak. A helyi múzeumból pedig magukkal vittek értékes aranytárgyakat.

A nagyméretű mezőgazdasági gépek ellopása és Csecsenföldre szállítása azonban különösen jól szervezett akciót jelez, és azt, hogy az orosz hadsereg rendelkezésére álló infrastruktúrát is felhasználták.

Bár a forrás nem részletezte, hogy pontosan milyen betakarító kombájnokról van szó, a John Deere új, csúcstechnológiás típusát itt mutattuk be, a készülő önvezető traktorairól pedig itt írtunk.

Ne hagyd ki!