Di és Di, vagyis nem didi a kínai óriáscég neve
Fotó:shutterstock

Pekingi nyomásra lép le a DiDi Amerikából

Peking egyre erősebb nyomást gyakorol a tengerentúli börzéken jelen lévő kínai cégekre, hogy térjenek haza, írja a Figyelő.


Ez már tendencia

Az utazásszervezéssel foglalkozó kínai óriáscég, a DiDi Chuxing közölte, hogy kivezeti részvényeit a New York-i parkettről, így azokkal csak Hongkongban lehet majd kereskedni. Peking szeretné leválasztani a stratégiai fontosságú kínai vállalatokat az amerikai tőkepiacról. A DiDi közölte, hogy tengerentúli részvényeinek, letéti igazolásainak a tulajdonosai egy másik nemzetközileg is elismert tőzsdére bevezetett, szabadon adható-vehető papírokat kapnak. Erről a részvényeseknek is dönteniük kell majd, de nem valószínű, hogy nyíltan szembe mernének szállni Peking akaratával.

A hírre a DiDi árfolyama 15 százalékkal zuhant New Yorkban, majd valamelyest visszakorrigált. A befektetők az Egyesült Államokból való kivonulást tendenciaként értékelik, így a többi nagy kínai technológiai társaság, például az Alibaba és a Tencent árfolyama is csökkent.

Kettős szorítás

Az utazásmegosztó részvényeit ez év júniusában vezették be a New York-i börzére. Ez a 4,4 milliárd dolláros kibocsátás volt a legnagyobb kínai tőkebevonás az Alibaba 2014-es amerikai megjelenése óta. Pár nappal az IPO után azonban a pekingi hatóságok adatvédelmi és kiberbiztonsági aggályokra hivatkozva nyomozást rendeltek el a cég ellen, az applikációját visszavonatták, s átmenetileg megtiltották neki, hogy új ügyfeleket toborozzon.

Az elmúlt években kettős prés alá kerültek az amerikai tőzsdéken lévő kínai vállalatok – az ázsiai óriás és Washington hidegháborúja immár a tőkepiacokra is kiterjedt. Ennek ellenére New York kedvelt célpontja lett-maradt a távol-keleti ország társaságainak. A DiDi története után azonban minden kínai cég kétszer is meggondolja majd a nyugati, tengerentúli bevezetést.


Ne hagyd ki!