A kínai hatóságok lezárták a világ harmadik legforgalmasabb tengeri kikötőjét, ugyanis az egyik dolgozónál kimutatták a koronavírus delta variánsát. Hatalmas kiesést jelenthet ez a világkereskedelemnek, még az is elképzelhető, hogy a karácsonyi ajándékok nem fognak időben a fa alá kerülni.A változatosság kedvéért most nem egy konténerhajó, hanem a koronavírus-járvány okozott fennakadást a világkereskedelemben. Kína tanult Vuhan esetéből, éppen ezért az úgynevezett zéró-Covid politikát követi. Ez nagyjából azt jelenti, hogy ha a hatóságok találnak egy fertőzött embert, akkor az érintett területet azonnal vesztegzár alá helyezik. Pontosan ezt történt Meishan sziget esetében is, ahol a helyi Ningbo-Zhoushan kikötőben kimutatták az egyik dolgozónál a koronavírus delta variánsát.

Hatalmas veszély fenyeget

A vesztegzár azért is jelent óriási problémát, mert Ningbo-Zhoushan Sanghaj és Szingapúr után a világ harmadik legnagyobb kikötőjének számít. Évente több mint 700 millió tonnányi áru és 18 millió konténer halad át a kikötőn, amely közel 90 ország 560 kikötőjével ápol kereskedelmi viszonyt. A lezárás ráadásul pont a legforgalmasabb, karácsonyi időszak előtt következett be. A hatóságok a Ningbo városában található repteret is lezárták, amely ideiglenesen nem indít és nem is fogad belföldi és nemzetközi járatokat sem. A kikötő közelében található városnegyed sem maradt ki a lezárásból, ahol a mozikat, a kocsmákat és konditermeket azonnali hatállyal, átmenetileg bezáratták.

Hatalmas csapást jelent ez a világkereskedelemnek, amelynek szereplői hónapok óta küzdenek a brutális konténerárakkal, az akadozó ellátási lánccal és a hiányos utánpótlással. Ha a vesztegzár sokáig érvényben marad, akkor katasztrofális következményekre lehet számítani a globális szállítmányozási iparágban.

The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!