Új országból terítik a kokaint Magyarországra is

A kábítószer függőséget és halált okoz

Photo by Colin Davis on Unsplash

Új országból terítik a kokaint Magyarországra is

Megváltozott a kokain európai csempészési útvonala.


A kokain fő szállítási útvonala áttevődött Hollandiára és Belgiumra. Már innen keresztül áramlik a legtöbb kokain Európába. Korábban Dél-Amerikából elsősorban Spanyolországon át jutott a drog a kontinensre – írta az Euronews az Europol keddi bejelentésére hivatkozva.

Hajón érkezik

A belgiumi Antwerpen és a holland Rotterdam Európa legnagyobb kikötői a német Hamburg mellett. Így nem csoda, hogy már itt fülelik le a legtöbb kokainfogást a hatóságok. 2020-ban csak Antwerpenben 65 tonna kokaint foglaltak le. Idén februárban német és belga együttműködéssel 23 tonna kokainra bukkantak a hajókkal érkezett konténerekben. Becslések szerint Európában 4,4 millió kokainhasználó van.

Illegális termékek piaca

A kokain főként Kolumbiából érkezik. Az európai bűnözők már közvetlenül a termelőkkel tárgyalnak, és több forrásból szerzik be az illegális drogot, miután szétesett a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők nevű mozgalom, amely a csempészést tartotta a kezében. Szakértők szerint a kokain tisztasága négy-öt éve sokat javult. Az ára ugyanakkor - hasonlóan a többi kábítószerhez - évtizedek óta nem változott. Magyarországon egy gramm kokain 22-25 ezer forintba kerül.

Ne hagyd ki!