Egy bűvész varázspálcával próbálja eltüntetni a lopott kriptovalutákat egy kalapban
Fotó: Shutterstock

Egy bűvész 1,6 billió forintnyi kriptót akart eltüntetni, majdnem sikerült

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma csaknem 120 ezer bitcoint foglalt le a világ eddigi legnagyobb, kriptovalutákhoz köthető pénzmosási bűncselekmény felgöngyölítése során. A két vádlott egy bűvész és egy rapper, akik több mint 5 évig gondtalanul élvezhették zsákmányukat.


Irónia a javából

Az ügy különlegessége, hogy nem egy Szibériában bujkáló, visszavonultan élő hacker került bajba, hanem egy meglehetősen exhibicionista életet élő házaspár. Ilya Lichtenstein egyebek között arról ismert, hogy ő alapította az Endpass nevű blokklánc startupot, amely egy olyan kriptotárcát üzemeltet, melynek célja, hogy „megállítsa a csalásokat és a terrorizmust, valamint harcoljon a globális személyazonosság lopás ellen”. A 34 éves orosz-amerikai férfi mellékesként „alkalmi bűvészként” varázsolja el rajongóit, akik csak Dutch néven ismerik.

Felesége, Heather Morgan az Endpass vezérigazgatója, ismertebb nevén Razzlekhan. A 31 éves nő a török Martha Stuartként aposztrofálja saját magát, szabadidejében „szürrealista művészként és szégyentelen rapperként” tevékenykedik. Mondjuk úgy, hogy nem a tipikus kriptovaluta tolvajokról van szó.

Elmúlt a varázs

Mint kiderült, 2016-ban egy hacker feltörte a Bitfinex nevű kriptotőzsdét, és ellopott 119 754 darab bitcoint. Ezt követően több mint 2000 jogosulatlan tranzakciót hajtott végre, majd a szajrét egy digitális pénztárcába utalta át, amelyet állítólag Ilya Lichtenstein birtokolt. Akkoriban nagyjából 22 milliárd forintot értek a tokenek, az árfolyamnövekedés miatt azonban napjainkra már közel 1 607 milliárd forintra duzzadt az értékük.

A vádak szerint a házaspár az elmúlt öt évben 25 ezer darab bitcoint mosott tisztára különböző számlák, hamis személyazonosságok és más kriptovaluták segítségével.

Lichtenstein és Morgan az USA átverésére irányuló összeesküvés és pénzmosás vádja miatt felel hamarosan a szövetségi bíróságon. Akár 25 év börtönt is kaphatnak.

A hatóságok eddigi legnagyobb fogása 2,3 millió dollárnyi lopott kriptó volt.

Ne hagyd ki!