Mint arról ma reggel írtunk, a világ eddigi legnagyobb kriptovaluta bűncselekménye során hackerek mintegy 600 millió dollár (183 milliárd forint) értékű digitális pénzt loptak el a különféle blokklánc hálózatok összekapcsolására szakosodott Poly Network nevű vállalkozástól. Az ügyben máris fordulat történt: az ellopott pénzt elkezdték visszautalni.


Amikor a Poly Network tudomására jutott, hogy feltörték a rendszerét és onnan eltűnt 600 millió dollár, egyből felszólította a hackereket, hogy lépjenek vele kapcsolatba és adják vissza az ellopott kriptovalutákat. Egy ilyen felszólítás általában nem sokat ér, ám most csoda történt. Egy nappal később a hackerek elkezdték visszautalni a pénzt – adta hírül a CNBC. A hackerek egy kriptovaluta tranzakcióba ágyazva üzenetet küldtek arról, hogy készek visszaadni az eszközöket. Erre válaszul kaptak három titkos címet, ahova ezt megtehették. A számlákon ma délig 4,8 millió dollárnyi kriptovaluta landolt.

​Elindult a hajtóvadászat

Tom Robinson az Elliptic bloklánc elemző vállalkozás vezető tudósa szerint a tolvajok megijedtek. Ráébredtek ugyanis, hogy bár sikerült jelentős összeget meglovasítaniuk, azt tisztára mosniuk és felvenniük, rendkívül nehéz. A számukra legbiztonságosabb megoldás így az ellopott javak visszaadása volt. Egy IT biztonsági cég, a SlowMist később be is jelentette, hogy megszerezték a támadók IP címét, az általuk használt eszközök „ujjlenyomatát", melyek alapján igyekeznek beazonosítani a hackereket. A kibocsátók és a kereskedelmi platformok ugyanakkor lépéseket tettek, hogy a hackerek által használt számlákon keresztül utalt az ellopott kriptovaluták „feketelistára" kerüljenek, hogy azokat ne lehessen felhasználni.

​Nem is bűnözők?

Kiderülhet, hogy a világ legnagyobb kriptovaluta ráblását elkövetők nem is bűnözők, hanem úgynevezett fehér kalapos hackerek, akik akcióikkal az informatikai hálózatok sérülékenységeire, támadhatóságára hívják fel a figyelmet, de kárt nem okoznak. E teóriát erősíti, hogy a hacker egyik üzenetében olyasmit ír, hogy egy ekkora vagyon elnyerésével örök legendává vált.

The Conversation

Friss

Photo by Dan Gold on Unsplash

Itt a lista, ezek az élelmiszerek drágultak nagyon sokat

Mutatjuk, mi mennyibe kerül most.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!