Egy hekker csendre int egy monitor előtt
Fotó: unsplash

Óriási összeget fújt meg a hacker, majd elkezdte visszafizetni!

Mint arról ma reggel írtunk, a világ eddigi legnagyobb kriptovaluta bűncselekménye során hackerek mintegy 600 millió dollár (183 milliárd forint) értékű digitális pénzt loptak el a különféle blokklánc hálózatok összekapcsolására szakosodott Poly Network nevű vállalkozástól. Az ügyben máris fordulat történt: az ellopott pénzt elkezdték visszautalni.


Amikor a Poly Network tudomására jutott, hogy feltörték a rendszerét és onnan eltűnt 600 millió dollár, egyből felszólította a hackereket, hogy lépjenek vele kapcsolatba és adják vissza az ellopott kriptovalutákat. Egy ilyen felszólítás általában nem sokat ér, ám most csoda történt. Egy nappal később a hackerek elkezdték visszautalni a pénzt – adta hírül a CNBC. A hackerek egy kriptovaluta tranzakcióba ágyazva üzenetet küldtek arról, hogy készek visszaadni az eszközöket. Erre válaszul kaptak három titkos címet, ahova ezt megtehették. A számlákon ma délig 4,8 millió dollárnyi kriptovaluta landolt.

​Elindult a hajtóvadászat

Tom Robinson az Elliptic bloklánc elemző vállalkozás vezető tudósa szerint a tolvajok megijedtek. Ráébredtek ugyanis, hogy bár sikerült jelentős összeget meglovasítaniuk, azt tisztára mosniuk és felvenniük, rendkívül nehéz. A számukra legbiztonságosabb megoldás így az ellopott javak visszaadása volt. Egy IT biztonsági cég, a SlowMist később be is jelentette, hogy megszerezték a támadók IP címét, az általuk használt eszközök „ujjlenyomatát", melyek alapján igyekeznek beazonosítani a hackereket. A kibocsátók és a kereskedelmi platformok ugyanakkor lépéseket tettek, hogy a hackerek által használt számlákon keresztül utalt az ellopott kriptovaluták „feketelistára" kerüljenek, hogy azokat ne lehessen felhasználni.

​Nem is bűnözők?

Kiderülhet, hogy a világ legnagyobb kriptovaluta ráblását elkövetők nem is bűnözők, hanem úgynevezett fehér kalapos hackerek, akik akcióikkal az informatikai hálózatok sérülékenységeire, támadhatóságára hívják fel a figyelmet, de kárt nem okoznak. E teóriát erősíti, hogy a hacker egyik üzenetében olyasmit ír, hogy egy ekkora vagyon elnyerésével örök legendává vált.

Ne hagyd ki!