Amerikaifoci-mérkőzés piros-fehér mezekben

Nebraska Huskers

Fotó: Shutterstock

60 éves amerikai hagyományt törölt el az orosz-ukrán háború

Véget ér egy nebraskai hagyomány a héliumhiány miatt: az amerikaifutball-szurkolók az első hazai gólnál nem eresztenek többé piros lufikat a levegőbe.


A hatvanas évek óta a nebraskai egyetemi stadion bejáratánál léggömböt nyomtak a szurkolók kezébe a mérkőzés előtt, amit boldogan eresztettek levegőbe az első „gólnál”. Bár környezetvédelmi okokból már korábban is szóba került a hagyomány eltörlése, az most, közvetve az Ukrajna ellen indított orosz háború nyomán szűnik meg.

Fontosabb a gyógyászati cél

A héliumellátás évek óta akadozik, és az Oroszországgal szemben hozott amerikai szankciók ezt most tovább súlyosbították. A Nebraskai Egyetem vezetői úgy döntöttek, hogy azt a héliumot, amit a lufikba töltenének, inkább átadják az egyetem orvosi részlegének gyógyászati célokra.

Továbbra is aggaszt minket a lufik környezeti hatása, de az igazság az, hogy manapság héliumot beszerezni nem egyszerű

– mondta az egyetem atlétikai igazgatója.

Rájár a rúd

A héliumutánpótlást a friss szankciókon kívül más tényezők is befolyásolták: 2021 szeptemberében kigyulladt egy újonnan létesített gázlelőhely Szibériában, majd januárban felrobbant. Emellett előállító üzemeket zártak be Texasban, Algériában és Katarban is. A világ öt nagy előállítója közül négy áprilisban csökkentette a szállítást, miközben a kereslet növekedett a hélium iránt.

Legalább egy évtizede vita tárgya a léggömbök sporteseményeken való használata. A nebraskai egyetem diákönkormányzata novemberben meg is szavazta a tradíció beszüntetését, de az csak szimbolikus lépés volt.

A léggömbökkel kifejezett gólörömöt ebben a videóban lehet megnézni.

Ne hagyd ki!