Kemény világ jöhet a Meta alkalmazottjaira Zuckerberg szerint
Fotó: Shutterstock

Cudar világ várhat a Facebook-ra

Kevesebb alkalmazottat tud felvenni Mark Zuckerberg a Meta ambiciózus terveinek megvalósítására. A Facebook vezére ezt a rég nem látott gazdasági visszaeséssel magyarázza. Egyúttal figyelmezteti a meglévő alkalmazottjait is, hogy cudar világ érkezik rájuk.


Füstbe ment tervek a Metánál

A tervezett 10 ezer helyett csupán 6-7 ezer új mérnököt tud felvenni a Meta 2022-ben Mark Zuckerberg legújabb bejelentése szerint. Ezt az elmúlt években példátlan gazdasági visszaeséssel indokolta a Facebook-vezér. Erre hivatkozva megnövelte az elvárásait az alkalmazottai felé, és „agresszívebb” célokat tűzött ki a számukra. Akinek ez nem felel meg, számára „oké”, ha otthagyja a céget – idézi Zuckerberget a hwsw.hu.

A vállalatnak minden korábbinál kegyetlenebbül kell priorizálnia, hatékonyabb és kisebb csapatokat kell működtetnie, valamint szükséges a kemény ellenszéllel szembeni hibátlan teljesítés is Chris Cox termékigazgató szerint.

A bejelentések mögött állhat az is, hogy rekordalacsony árbevétel-növekedésről számolt be a Meta 2021-es utolsó negyedéves jelentése. Már az idi év elején közölték a dolgozókkal, hogy jelentős változásokra lehet számítani a cégnél, de konkrétumokról azonban kevesebb szó esett – egészen mostanáig.

Nem mutattak jól a számok

A megszorítások meglehetősen váratlan időben kezdődnek a Metánál. Az utóbbi hónapokban ugyanis a cég szinte mindent feltett a Metaverzuma létrehozására. A fejlesztésért felelős Reality Labs például létszámduzzasztásra számíthatott. Európában pedig 10 ezer új dolgozó felvételét jelentette be még tavaly a vállalat.

A Meta egyébként a Reels rövid videók mellett az üzleti üzenetküldőkben és az alkalmazáson belüli vásárlásokban lát bevételnövekedési lehetőséget, valamint a hamarosan piacra kerülő Cambria headsetjük hozhat jelentős hasznot.

Meg kell említeni, hogy jelenleg nehézségekkel küzdenek a nagyobb techcégek világszerte, azonban a részvényárfolyamok esése a Meta esetében látványosabb (az eddigi csúcs közel felére zuhant vissza), mint például a Apple-nél, vagy a Google-nél. Ennek az egyik oka lehet, hogy csökkent a Facebook aktív felhasználóinak a száma.

18 éves mélyponton volt a Facebook

Februárban mi is írtunk róla, hogy egy nap alatt 200 milliárd dollárral zuhant a cég piaci értéke amiatt, mert a tavalyi év utolsó negyedévében kevesebben lettek a Facebook havi aktív felhasználói. Erre 18 éve, azaz a Facebook fennállása óta nem volt példa. Komolyabb probléma azonban nem áll fent, ugyanis 1,929 milliárd felhasználó pörgette a platformot aktívan - a megelőző negyedévben pedig 1,93 milliárd.

A közösségi óriás szerint a TikTokhoz és a YouTube-hoz hasonló riválisok miatt lassul a cég gazdasági növekedése. Ezzel párhuzamosan a hirdető partnereik kevesebbet költenek a Facebookos reklámokra, így a bevételeik is fokozatosan csökkennek.


Ne hagyd ki!