Miki egér áll egy halom pénzen a háttérben Donald kacsákkal
Fotó: Shutterstock

Nyomorultul élnek a szupergazdagok, mondja egy szupergazdag


Egy Disney-örökös szerint a milliárdosok nyomorult, boldogtalan emberek. A filmes és aktivista Abigail Disney az egyik legismertebb arca annak a gazdagokból álló mozgalomnak, amelynek célja a gazdagok, vagyis saját maguk alapos megadóztatása.A Walt Disney Co. társalapítójának, Roy Disney-nek az unokáját, aki maga is többszörös milliomos, már osztályárulónak is nevezték, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy ismét kemény szavakkal illesse sorstársait.

Milliomosok egymás közt

Ezúttal a Patrióta Milliomosok rendezvényén tartott ostorozó beszédet. A csoport célja, hogy

igazságosabb társadalmat, nagyobb egyenlőséget teremtsenek,

és ennek egyik zálogát saját adóterhük növelésében látják. De azokat sem hagyják szó nélkül, akik még náluk is magasabban állnak a vagyoni ranglétrán.

A milliárdosok egyik fontos jellemzője, hogy egymás vagyonát hasonlítgatják össze, ami sosem elég nagy

– fogalmazott Abigail Disney.

Kijelentésével arra utalt, hogy igaz az a mondás, miszerint ha valakinek sok pénze van, az még többet akar. Mindig van olyasvalaki, aki gazdagabb, és ebbe nem nyugszanak bele. Az aktivista korábban arról beszélt, hogy a vagyon dinamikája nagyban hasonlít a függőség dinamikájához.

Sok pénz, sok veszítenivaló

Abigail Disney szerint az ilyen élet szörnyű, mert folyamatos félrenézéssel és elidegenedéssel jár. Példaként hozta föl a szüleit, akiknek minél több pénzük lett, annál inkább tartottak attól, hogy olyanokkal kerüljenek kapcsolatba, akik nem olyanok, mint ők. Úgy érezték,

minél több a pénzük, annál több a veszítenivalójuk.

Az érkezésed és a távozásod is egyedi: magánrepülő kell hozzá, és saját bár. Csak abban a sztratoszférában akarsz létezni, amelyet a hozzád hasonló emberek népesítenek be. Ez együtt jár a valóságtól való eltávolodással, amelynek nyomában jár az önzés

– mondta az aktivista. Néhány gazdag szerinte még a halált is kétségbe vonja.

Másként fogalmazva a milliárdosok nyomorult, boldogtalan emberek

– jelentette ki, leszögezve, hogy nincs szükség tovább az udvariaskodásra. Szerinte a Patrióta Milliomosok klubjának feladata, hogy megváltoztassa ezeket az embereket.

Az Oxfam nonprofit szervezet nemrég arra hívta föl a figyelmet, hogy ha elegendő számú kormány hajlandó volna emelni a gazdagok adóját, például egy 2 százalékos vagyonadóval a milliomosok, és egy 5 százalékossal a milliárdosok esetében, az a pénz már elég lenne arra, hogy 2,3 milliárd embert kiemeljenek a szegénységből, emellett elegendő vakcinát biztosítsanak világszerte, és az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban mindenkinek járjon egészségügyi ellátás és szociális védelem.

Ne hagyd ki!