Nagybevásárlást tartott a Tesla-vezér
Fotó: Shutterstock

Elon Musk annyit költött, amennyit ez az ország egy év alatt keres

Tegnap este robbant a hír, hogy Elon Musk 44 milliárd dolláros ajánlatára (mintegy 15 ezer milliárd forint) rábólintott a Twitter igazgatósága, ezért a cég a világ leggazdagabb emberének a tulajdonába kerül. Összehasonlításképpen megnéztük, ez a szinte felfoghatatlan összeg mely országok éves GDP-jéhez áll közel.


Óriási bevásárlás

Elon Musk 44 milliárd dolláros árajánlatára ugyan tegnap bólintottak rá a Twitter közösségi hálózati és mikroblog-szolgáltatást végző cég vezetői, azonban a világ leggazdagabb embere már április 4-én megvásárolta a vállalat részvényeinek 9,1 százalékát. Óriásinak tűnhet az összeg, viszont megjegyeznénk, hogy a Tesla vezér vagyonát nagyjából 219 milliárd dollárra becsülik – írja a BBC.

A dollármilliárdos egyébként aktív felhasználója a platformnak. Korábban ahogyan a követői, ő is nehezményezte, hogy - véleményük szerint - az oldal nem enged elég teret a szólásszabadságnak, valamint nem szerencsés az, hogy a megjelent bejegyzések szövegezésén nem lehet módosítani. Elon Musk szerint hatalmas lehetőségek vannak a vállalatban, az ő irányítása alatt pedig a szükséges - részben a szólásszabadságot erősítő - fejlesztésekkel még nagyobb utat járhat be a Twitter, mint eddig tette.

Mennyi az annyi

Nos, 44 milliárd dollár, azaz nagyjából 15 ezer milliárd forint szinte elképzelhetetlenül sok pénz. Összehasonlításképpen nagyjából az idei magyar államháztartás kiadási főösszegének a fele. Szeretnénk azonban ennél is egyszerűbben szemléltetni azt, hogy mégis mekkora vagyonról beszélünk. A Haszon.hu megnézte, hogy ez az összeg mely országok éves, nominális GDP-jével hasonló mértékű. Az ENSZ 2020-as adatait vizsgálva erre az eredményre jutottunk:

  1. Kongói Demokratikus Köztársaság – 45,3 milliárd dollár
  2. Jordánia – 43,7 milliárd dollár
  3. Türkmenisztán – 42,8 milliárd dollár
  4. Azerbajdzsán – 42,6 milliárd dollár
  5. Kamerun – 39,9 milliárd dollár

Ha a teljes vagyonát nézzük

Mint már említettük, a dollármilliárdos vagyonát 219 milliárd dollárra becsülik. A portálunk azt is megnézte, hogy ez az összeg nagyjából mely országok éves nominális GDP-éhez áll közel:

  1. Portugália – 228,5 milliárd dollár
  2. Új-Zéland – 212 milliárd dollár
  3. Peru – 203 milliárd dollár
  4. Görögország – 188,8 milliárd dollár
  5. Kazahsztán – 171 milliárd dollár

Érdekeség, hogy a sorban a következő államok Irak (166,7) és Magyarország lennének (155,8) az ENSZ 2020-ra, a koronavírus fellángolásának időszakára, így egy gazdasági hullámvölgyre vonatkozó becslése alapján.


Ne hagyd ki!