Ennek ellenére megállíthatatlannak tűnik a napenergia térhódítása
Fotó: Shutterstock

Négy ok, ami gátolhatja a nepenergia-hasznosítás terjedését

Fordulóponthoz érhetett a világ: megállíthatatlannak tűnik a napenergia globális elterjedése. Ráadásul továbbra is nagy fejlődés előtt állhat a technológia. Igaz, van néhány jelentős tényező, ami lassíthatja a napenergia hasznosításának térhódítását.


Megállíthatatlannak tűnik a napenergia térhódítása

Fordulóponthoz érkezett a világ - vélik a brit Exeteri Egyetem és a University College London kutatói. Arról írnak a Nature Communications-ben, az egyre hatékonyabb rendszerek, valamint a napelemek gyors terjedése miatt mostanra szinte biztos, hogy a napenergia 2050 előtt a világ domináns energiaforrásává válik. Azonban úgy látják, van négy kihívás, ami ennek érdekében megoldásra vár. Ezek pedig:

  • nincs mindenhol stabil villamosenergia-hálózat;
  • a fejlődő országban nincs kellőképpen támogatva a napenergia használata;
  • problémák merülhetnek fel az ellátási láncok kapacitásával;
  • politikai ellenállás várható a fosszilis energiát termelő, munkahelyeket elvesztő régiókban.

A tudósok úgy látják, ezen problémák orvoslása inkább előmozdíthatja az átállást, mint a szén-dioxid-adó kivetése. Emellett felhívták a figyelmet a technológiában rejlő további lehetőségekre is.

A hagyományos modellek hajlamosak azt feltételezni, hogy valamikor a közeljövőben véget ér az a fejlődési folyamat, aminek köszönhetően a cégek egyre inkább a napenergiát használják, holott a valóságban még mindig óriási a fejlődési potenciál a technológiában

- idézi Femke Nijsse-t, az Exeteri Egyetem tudósát a HVG.

A háztetők helyett raktárakban állnak a napelemek

Egyébként körülbelül 40 gigawatt (GW) napelemet tároltak raktárakban az Európai Unióban a nyár végén. Ez az érték nagyjából megegyezik az államszövetségben tavaly telepített napelempanelek összteljesítményével. Ráadásul a tárolt panelek mennyisége rohamosan emelkedhet az ősszel is – világított rá a Rystad Energy Freedom from Fossil Fuels című jelentés.

Az európai országoknak bővíteniük kell a napelem-szerelők képzési programjait, kezelniük kell a hálózati szűk keresztmetszeteket és egyszerűsíteniük kell a bürokratikus folyamatokat, hogy a napelemek a lehető leggyorsabban kerüljenek ki a raktárakból és kerüljenek az otthonok és vállalkozások tetejére. Ennek kellene lennie a legfőbb prioritásnak a kormányok számára Európa-szerte, amelyek megpróbálják csökkenteni a kibocsátást és gyorsan leválasztani Európát a gázról

- idéztük korábban Tara Connolly-t, a Beyond Fossil Fuels kampányfelelősét a nyáron.

Ne hagyd ki!