Több tényező hátráltatja a napelemek gyors üzembe helyezését
Fotó: Shutterstock

A háztetők helyett raktárakban állnak a napelemek

Nagyjából ugyanannyi napelemet telepítettek tavaly az Európai Unióban, mint amennyi a tagállamok raktáraiban áll jelenleg – világít rá egy friss kutatás. A probléma nem újkeletű, tavaly ősszel is hasonló gondokra figyelmeztettek a szakemberek.


Raktárakban állnak a napelemek az EU-ban

Jelenleg körülbelül 40 gigawatt (GW) napelemet tárolnak raktárakban az Európai Unióban. Ez az érték nagyjából megegyezik az államszövetségben tavaly telepített napelempanelek összteljesítményével. Ráadásul a tárolt panelek mennyisége rohamosan emelkedhet a következő hónapkban is – világított rá a Rystad Energy Freedom from Fossil Fuels című jelentésre hivatkozva az Euronews.

Az európai országoknak bővíteniük kell a napelem-szerelők képzési programjait, kezelniük kell a hálózati szűk keresztmetszeteket és egyszerűsíteniük kell a bürokratikus folyamatokat, hogy a napelemek a lehető leggyorsabban kerüljenek ki a raktárakból és kerüljenek az otthonok és vállalkozások tetejére. Ennek kellene lennie a legfőbb prioritásnak a kormányok számára Európa-szerte, amelyek megpróbálják csökkenteni a kibocsátást és gyorsan leválasztani Európát a gázról

- idézi Tara Connolly-t, a Beyond Fossil Fuels kampányfelelősét az NRG Report.

Raktárban álltak a napelemek tavaly ősszel is

Tavaly is sokkal gyorsabban haladt a napelemek beszerzése, mint a telepítésük az Európai Unióban. Több tízezer napelempanel állt raktárakban a kontinensen az ősszel, miközben Európának energetikai krízissel kellett megbirkóznia.

Miután elszállt az energiahordozók ára, fókuszba került a megújuló energiaforrások hasznosítása. A Bloomberg adatai szerint a tavalyi év első felében megduplázódott a Kínából Európába szállított szolárrendszerek száma 2021 azonos időszakához képest. Összesen 54 gigawatt összteljesítményű napelemet importált az ázsiai országból a kontinens.

Ezzel egyidőben rekordszámú napelemet telepítettek az EU-ban, azonban a munkát akár fél évvel is hátráltatta a szakemberhiány számos országban. Napelempanel lett volna elég a kereslet kielégítésére, viszont igen kevesen voltak szakemberek, akik telepíteni tudták azokat. Úgy tűnik, ez a probléma továbbra is fennáll.

A napelemek felhalmozódásának a munkaerőhiány mellett volt még egy oka: a chiphiány miatt sok napelemrendszerhez nem érkezett időben inverter, ami nélkülözhetetlen az üzembe helyezéshez.

Egyre nagyobb szerephez jut a napenergia a hazánkban

Egyébként az Energiaügyi Minisztérium (EM) tájékoztatása alapján július elsejével átlépte az 5000 megawattot a magyarországi napelemes rendszerek összes beépített kapacitása. A tavalyi, 1100 megawattos éves bővülés is hazai rekord volt, azonban az idén hat hónap alatt jött össze 1023 megawatt növekedés. A gyors bővülés miatt a korábban az évtized végére prognosztizált, összesen 6 gigawattos napelemes kapacitás helyett már 12 gigawattal számol a kormány.

Az ipari méretű naperőművek összes beépített kapacitása június elejével múlta felül a 3000 megawattot. Háztartási méretű napelemes rendszerekből már több mint 200 ezer üzemel Magyarországon, a korábbi várakozások alapján ezt a célszámot is 2030-ig érte volna el az ország. Az összes fotovoltaikus kapacitás idén júliusra meghaladta az 5 gigawattot, az előzőleg a következő évtized elejére becsült összteljesítmény öthatodát

- közölte az EM.

Ne hagyd ki!