Követjük az európai trendet, rágyúrunk a zöld energiára
Fotó: Shutterstock

Nagyot léptünk előre napenergia-termelésben

Fél év alatt nőtt hatalmasat hazánk napelemes kapacitása. A megújuló energiák további térnyerése mellett az ipari energiatároló-kapacitás 40-50-szeres bővítését is tervezi a kormány az évtized végéig.


Egyre nagyobb szerephez jut a napenergia hazánkban

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) tájékoztatása alapján július elsejével átlépte az 5000 megawattot a magyarországi napelemes rendszerek összes beépített kapacitása. A tavalyi, 1100 megawattos éves bővülés is hazai rekord volt, azonban az idén hat hónap alatt jött össze 1023 megawatt növekedés. A gyors bővülés miatt a korábban az évtized végére prognosztizált, összesen 6 gigawattos napelemes kapacitás helyett már 12 gigawattal számol a kormány.

Az ipari méretű naperőművek összes beépített kapacitása június elejével múlta felül a 3000 megawattot. Háztartási méretű napelemes rendszerekből már több mint 200 ezer üzemel Magyarországon, a korábbi várakozások alapján ezt a célszámot is 2030-ig érte volna el az ország. Az összes fotovoltaikus kapacitás idén júliusra meghaladta az 5 gigawattot, az előzőleg a következő évtized elejére becsült összteljesítmény öthatodát

- közölte az EM az MTI-vel.

A minisztérium arról is tájékoztatott, hogy a Nemzeti Energia- és Klímaterv a hatályos 21 helyett 29 százalékra tervezi emelni a megújuló energiaforrások arányát a bruttó végsőenergia-felhasználásban. Ehhez leginkább a napenergia bővülése járulhat hozzá Magyarországon.

Az időjárásfüggő megújulók további térnyerésének elősegítése érdekében a kormány 120 milliárd forintos keretösszeggel ösztönzi az akkumulátoros ipari energiatárolók létesítését. A villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó hazai tárolói kapacitások így a jelenlegi 20-25-ről akár 1000 megawattra bővülhetnek 2030-ra

- tájékoztatott az EM.

Sosem voltak ilyen olcsók a napelemek

Egyébként 0,173 dollár/Watt szintre zuhant a kínai napelemmodulok ára júniusban. Ez minden idők legalacsonyabb értéke. Azonban ennél kisebb árak is előfordulnak a világpiacon. Az ázsiai országban az átlagos piaci árszintet jelző mutató (CMM, Chinese Module Marker) pedig 11,73 százalékot esett június utolsó előtti hetén, ami szintén új rekord.

Az árcsökkenés leginkább a napelemek világszintű, de elsősorban európai túlkínálatával magyarázható. A SolarPower Europe jelentése szerint Európában 2022-ben rekord nagyságú, 46,1 GW-nyi új naperőmű-kapacitás létesült. Azonban ennél jóval nagyobb lehet az importált napelemmodulok mennyisége, amelyek akár 85 GW teljesítményre is képesek lehetnek.

Emellett a napelemek egyik fő alapanyagának, a poliszilíciumnak az ára is esett és közelít a 60 jüan/kilogramm körüli, anyagköltségnek tartott küszöbértékhez, miután túlkapacitás alakult ki a gyártásában, elsősorban Kínában.

A szakértők további esésre számítanak a napelemmodulok árszintjében. Úgy vélik, az árak a harmadik negyedévre stabilizálódhatnak, miután a poliszilícium és napelemostya árszabásai elérték a mélypontot.

Ne hagyd ki!