Ehhez a vállalathoz köthető az erkélyre szerelhető napelem is
Fotó: Shutterstock

Kerítésre telepíthető napelemet dobott piacra egy német cég

Az erkélyre telepíthető napelemes rendszerek után kerítésre szerelhető, akár kétoldalas panelekkel jelent meg egy német gyártó a piacon. Németországban igen sikeres lehet a termék az áfamentessége miatt is, azonban a magyarországi bevezetésével van némi probléma.


Kerítésre és erkélyre telepíthető napelemet gyártanak a németek

Korábban a német Green Akku vállalat fejlesztetti ki az erkélyre telepíthető napelemes (balkonsolar) rendszereket is. A napokban ők dobták a piacra azt a termékcsaládot, amely elsősorban kerttulajdonosokat céloz meg. Az új termékük, a „ZaunPV” - azaz a KerítésPV - egy készen kapható, könnyen telepíthető (plug-and-play), fotovoltaikus, kerítésekre szerelhető napelemes rendszer.

A honlapjukon az ajánlatuk egy vagy kétoldalú napelemes modulokat, mikroinvertereket és a szereléshez szükséges speciális konzolokat tartalmaz. A teljes készlet egy vagy két ASWS márkájú panelből, szintén egy vagy kettő Bosswerk MI300 típusú inverterből, valamint a felszerelésükhöz szükséges eszközökből áll. Az induló áruk 416,81 euró (nagyjából 157 ezer forint), plusz szállítási költség. A németországi címmel rendelkező végfelhasználóknak áfát nem kell fizetniük, hiszen a német kormány nulla százalékra csökkentette a napelemes rendszerek áfakulcsát. A napelemek mellé 20 év termék-, illetve 30 év teljesítménygarancia, az inverterekre pedig 12 év garancia jár.

A Villanyautósok megjegyzik, a kerítésen a függőleges elhelyezésük miatt az elemek télen, valamint reggelente és estefelé - a napfény alacsonyabb beesési szöge következtében - több energiát képesek termelni, mintha egy háztetőn.

Magyarországon nem valószínű, hogy egyhamar meghódítja a piacot

Németországban a legfeljebb 600 wattos rendszereknél nincs szükség engedélyre, vagy szakemberre a telepítéséhez, azonban be kell jelenteni az egységet az áramszolgáltatónál. Az invertereket közvetlenül az ingatlan hálózatára lehet csatlakoztatni egy konnektoron keresztül.

Viszont mielőtt bárki rendelne a készülékből Magyarországra, az Opus Titász közleménye figyelmeztet:

A konnektorba dugható napelemes rendszer kialakításával a felhasználó szerződésszegést követ el, amelynek az elosztói üzletszabályzat szerint a jogkövetkezménye: kötbér, felszólítás, a felszólítás eredménytelensége esetén pedig a rendelkezésre állás szüneteltetése, vagy azonnali hatályú szerződésfelmondás és a szolgáltatás megszüntetése.

Rekordsebességgel bővültek a magyar napelemes kapacitások

Egyébként 171 MW-tal bővült az előző három hónapban, így meghaladta az 1702 MW-ot a háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek beépített teljesítőképessége. Ekkora bővülésre korábban sosem volt példa Magyarországon (ez eddigi, 167 MW-os rekordot 2021 második negyedéve hozta). Március végén több mint 193 ezer háztartási napelemes rendszer működött az országban, miután a számuk 2023 első negyedévében majdnem 24 ezerrel nőtt.

A háztartási naperőművek állományának növekedését a rezsicsökkentés csökkentése, valamint a HMKE-kre vonatkozó hálózati betáplálási stop kihirdetését követően benyújtott igények realizálódása hajtja. Emiatt a telepítő cégek nagyjából az idei nyár végéig be vannak táblázva, tehát szinte biztos a további kapacitásbővülés.

Ne hagyd ki!