Ősztől pedig enyhülhet a napelemesek betáplálási korlátozása
Fotó: Shutterstock

Rekordot döntött a hazai naperőművek kapacitás-bővülése

A valaha volt legnagyobb bővülését mutatta az ország naperőmű-kapacitása 2023 első negyedévében. A rekord leginkább a háztartási méretű napelemes rendszerek és a napelemparkok gyors kiépülésével magyarázható.


Rekordsebességgel bővültek a magyar napelemes kapacitások

171 MW-tal bővült az előző három hónapban, így meghaladta az 1702 MW-ot a háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek beépített teljesítőképessége. Ekkora bővülésre korábban sosem volt példa Magyarországon (ez eddigi, 167 MW-os rekordot 2021 második negyedéve hozta). Március végén több mint 193 ezer háztartási napelemes rendszer működött az országban, miután a számuk 2023 első negyedévében majdnem 24 ezerrel nőtt.

A Portfolio szerint a háztartási naperőművek állományának növekedését a rezsicsökkentés csökkentése, valamint a HMKE-kre vonatkozó hálózati betáplálási stop kihirdetését követően benyújtott igények realizálódása hajtja. Emiatt a telepítő cégek nagyjából az idei nyár végéig be vannak táblázva, tehát szinte biztos a további kapacitásbővülés.

Ősztől enyhülhet a napelemesek betáplálási korlátozása

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) március végén közölte, nemzetközi összevetésben is kimagasló ütemben bővült a napenergia hazai hasznosítása. A beépített kapacitások csak tavaly 1100 megawattal növekedtek, mára meghaladták a 4200 megawattot Magyarországon. Azonban a felfutást nem tudta azonos gyorsasággal követni a villamosenergia-hálózat korszerűsítése. Ősszel ezért kellett átmeneti korlátozást életbe léptetni a helyben fel nem használt áram betáplálására a közcélú hálózatba.

Az ideiglenes felfüggesztés további sorsáról az ellátási és hálózati helyzet alapos elemzése nyomán születhet döntés, ennek menetrendjét egy új kormányrendelet határozza meg - ismertették. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az elosztók adatszolgáltatása alapján, az átviteli rendszerirányító MAVIR álláspontjának figyelembe vételével készít elő javaslatot első alkalommal 2023 augusztus végéig. A kormány ennek ismeretében dönthet majd arról, hogy hol tartja fenn és hol oldja fel a zárolást.

A cégek és szervezetek háromhavonta megismétlik feladataikat mindaddig, amíg az ideiglenesen elrendelt betáplálási moratóriumot teljesen fel nem oldják. Ezt követően a hálózati engedélyesek egyedileg dönthetnek egy adott áramkör átmeneti zárolásáról, ha azt feszültségpanaszok indokolják, egyidejűleg tervet kell készíteniük a feloldáshoz szükséges intézkedésekről. A közcélú hálózatba táplálás megnyíló lehetőségéről automatikusan értesítik majd a 2022. november 1. után üzembe helyezett termelő egységek üzemeltetőit - írta a minisztérium.

A Telex a korábban megjegyezte, már megjelent a változások menetrendjét rögzítő kormányrendelet. A jogszabály egyebek között rögzíti, hogy – eltérően az előző rendelet előírásaitól – a 2022. november 1-je előtti igénybejelentések alapján megvalósított háztartási méretű kiserőművek a közcélú hálózatra az elosztói szabályzatban rögzített feltételekkel betáplálhatnak.

Ne hagyd ki!