Háztetőre napelemet szerelő férfi

Magyarország elindult a nagyüzemi akkutermelés útján. Közben a lakossági napelem szinte elérhetetlenné vált, miközben a hazai napenergia termelés csúcsokat dönt.


​Minek ennyi akkumulátor?

Magyarország bronzérmes az elektromos akkumulátorgyártásban – jelentette ki korábban Szijjártó Péter külügyminiszter. Az iparág mennybemenetelét azonban beárnyékolja a helyzet bírálóinak véleménye, miszerint csak az ázsiai gyártó vállalatokat érdekli hazánk és jórészt az összeszerelő üzemek száma nő, amelyek ráadásul rengeteg energiájába és vizébe fognak kerülni Magyarországnak.

Mindazonáltal az tény, hogy a CATL, a Samsung SDI és az SK Innovation 2022-ig összesen mintegy 14 milliárd euró értékű befektetést hoz tető alá nálunk. A Magyar Akkumulátor Szövetség úgy véli, a honi akkumulátorgyártás 2030-ig az EU akkukeresletének akár 25 százalékát is adhatja. A gödi Samsung gyár jelenleg évente 20 gWh akkumulátorkapacitást termel, és minimum ugyanennyit várnak el a másik nagy gyártótól is. A CATL pedig 2022 végén jelentette be, hogy leendő debreceni, elektromos autókba szánt akkumulátorokat előállító gyárát 100 gWh termelésére kapacitálják majd.

A Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégiában leírják, hogy nemcsak szereldékre, hanem a körforgásos gazdaság további szereplőire is szükség lesz a technológiai háttér biztosításához. A dokumentumban rögzítik, hogy a „Magyarországon gyártott” termékek helyett a „Magyarországon fejlesztett” termékek lennének preferálandók a jövőben. A Bloomberg egyik számítása szerint a hálózati tárolók piaca is megháromszorozódhat Európában 2025-ig, így még értelme is lehet a vég nélküli akkumulátor gyártásnak.

Az EU-ban csak az elektromos járművek átlagos piaci részesedése 3,5-szörös növekedést produkált 2020-ra. Az elérhető adatok szerint két éve 10,5 százalékot mértek és ez a szám azóta is emelkedik. Egyre jobb minőségű, egyre hosszabb élettartamú, egyre kevesebb hátulütővel rendelkező akkumulátorok kerülnek ki a gyárakból, miközben a mögöttes infrastruktúra is szépen fejlődik. Akksira tehát szükség lesz.

​Ördögszekerek a napelemszektorban

2023-tól a napelemes piac gyakorlatilag már csak a vállalkozások igényléseit jelenti, a lakossági napelem biznisz kivérzett. A vállalkozások esetében viszont az aktuális piaci energiaárakkal számolva jelenleg is megtérülő beruházás a napelem telepítés az E.ON szóvivője, Varga Ivett szerint. Még állami támogatás nélkül is 2-3 év alatt megtérül a befektetés és van lehetőség a hálózati visszatáplálásra is.

Nehéz igazságot tenni abban a kérdésben, hogy a lakossági napelemstop jó-e vagy sem. Az sajnos igaz, hogy az utóbbi években fenntarthatatlan volt telepítések száma az ezekhez kapcsolódó megfelelő infrastruktúra nélkül. Varga Ivett elmondása szerint soha nem látott mennyiségű új igény érkezett be hozzájuk 2022 év végéig. “Összesen 130 ezer lakossági új igénybejelentést regisztráltunk, ez az előző év azonos időszakához képest 16-szoros növekedést jelent. Több új igény érkezett öt hónap alatt, mint amennyi háztartási méretű kiserőmű rendszert üzembe helyeztünk az elmúlt 10 évben a vállalatcsoport szolgáltatási területén.”

Ehhez képest 2022 novemberétől elenyésző mennyiségű volt az igénylések száma. Az érdeklődés főként azok részéről áll fenn, akik októberig el tudták intézni a napelem rendszerük beszerzését, de még mindig kivitelezőt keresnek. Nekik a teljes folyamatrendszerben sokkal hosszabb átfutási időre kell számítaniuk, mire egyáltalán napelemmel melegíthetik a teavizet. A Wagner Solarnál is töredékére esett vissza a kereslet a lakossági szektorban Beleznai Csanád ügyvezető szerint. A cég szerencsére több lábon áll, nyitnak az új rendszerek, például a napelemes bojler bevezetése felé, de a piacon van olyan cég, ahol teljesen leépítették a lakossági üzletágukat.

Örömteli hír viszont, hogy februárban megdőlt a magyar napelemes termelési csúcs, a teljes hazai villamosenergia-fogyasztás (4000 MW-ra mérik a magyar napelemkapacitást) több mint harmada napelemeknek köszönhető, a hazai naperőművek 1953 MW termelési csúccsal dolgoztak.

​Akku-életciklus

Egy új gépjármű-akkumulátor kb. 6-15 évig üzemel, majd ezt követően kevésbé energiaigényes berendezésben (pl. elektromos rendszerelemként) további 6-10 évig használható. Így az akkumulátorban található fémek újrahasznosítását tervező akkumulátor-gyártónak 12-25 évet kell várnia arra, hogy az akkumulátor hozzá visszakerüljön, mielőtt a nyersanyagokat újra a gyártási folyamatokba beépíthetné. (Lásd: Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia)


Ne hagyd ki!