Elkészült a budapesti napelemtérképt
Fotó: Shutterstock

Térképen nézhetik meg a fővárosiak, lehet-e napelemet rakni a házukra

A térkép segítségével, tájékoztató jelleggel bárki ellenőrizheti, hogy a saját háza tetején egyáltalán érdemes-e napelemeket telepítenie. Az újítás ugyanakkor nem váltja ki a helyszíni, szakértői felmérést. De hasznos.


Napelemtérképet hozott létre a főváros. Az újítás arra alkalmas, hogy megmutassa: a budapesti épületek tetőinek mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására, valamint hogy az adott tetőn milyen teljesítményű napelem fér el és mennyi áramot lehet ezekkel megtermelni.

A térképet a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség fejlesztette, azonban az azon feltüntetett adatok csupán tájékoztató jellegűek, nem tartalmazzák például a kerületi településrendezési és építési szabályozások rendelkezéseit sem.

A fővárosnak a fejlesztésel az a célja, hogy a háztartások környezetbarát energiához jussanak, méghozzá megújuló energiaforrásokra támaszkodva. Ezzel Budapest is felzárkózott azon európai nagyvárosokhoz (pl. Bécs, Amszterdam, Helsinki, Berlin), amelyek interaktív szolártérképpel segítik a lakosokat és egyéb szereplőket napelemes fejlesztéseik tervezésében.

A térkép a Lechner tudásközpont adatbázisát használja, több mint 300 ezer objektumot jelenít meg. A város felett készített 3D-felvételekkel az alkalmazás egy felszínmodellt használ, ami a napos órák adataival, egy látványos, hőtérkép jellegű képpel segíti a felhasználókat. ITT megtalálod.

Ne hagyd ki!