Mit hozhat a napelemek jövője? Milyen napelem típus uralhatja a piacot?

Mit hozhat a napelemek jövője? Milyen napelem típus uralhatja a piacot?

A világ folyamatosan változik, egy-egy technológiai újítás hatással lehet bizonyos területekre, iparágakra. Nem kivétel ez alól a napelemipar sem. Egy olyan napelem panelt mutatunk be, amely átlag feletti hatásfokkal és teljesítménnyel rendelkezik.


A napelem típusok kapcsán a következő kérdések merülhetnek fel:

Vajon kellő hatásfokkal tudják hasznosítani a napfényt? Egész évben képes fedezni az energiaszükségletet? Mennyi ideig biztosított a gyártó által vállalt teljesítmény?

Nem véletlenek e folyton felmerülő kérdések, hiszen például egy vállalat vezetője jogosan várja el, hogy a növekvő energiaárak, rezsiköltségek ellensúlyozása érdekében olyan megoldást találjon, amellyel csökkentheti, de akár le is nullázhatja a villanyszámláját. Egy megfelelő hatékonyságú és minőségű napelemes rendszer megoldást jelenthet a fentemlített kihívásokkal szemben.

A napelemipar pedig igyekszik a növekvő fogyasztói igényeknek megfelelni, jó példa erre egy olyan technológiai újítás, aminek köszönhetően még hatékonyabb lehet a megújuló energiatermelés.

A bifaciális napelem

Napjainkban már nem az üveg-szilícium-műanyag, hanem üveg-szilícium-üveg, azaz kétoldali, bifaciális panelek jelentik a legmodernebb technológiát. Ezen panelek pár %-kal jobb hatásfokkal rendelkeznek és általában hosszabb teljesítmény garanciát - 30 év - ad rá a gyártó.

Megnövekedett hatásfoka annak köszönhető, hogy a napelem a panel mindkét oldalán képes áramot előállítani, amennyiben az elülső és a hátsó felületét is éri napsugárzás. A hagyományos paneleknél ez kivitelezhetetlen lenne.

Hogyan?

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a panelek nemcsak a rájuk eső, hanem a rajtuk átmenő és a felületről visszaverődő fényt is képesek legyenek hasznosítani, aminek köszönhetően elérhető a magasabb hatásfok.

A legismertebb gyártók is ezt a technológiát használják

A bifaciális napelem előnye, hogy mindkét oldalán van olyan réteg, amely a napfény elnyelését segíti elő, ami által a tereptárgyakra, földre vetődő és visszavert fényt is képes felhasználni.

Noha hasonlít a hagyományos napelemre, a kétoldalas panel maga áttetsző, a cellák pedig két üvegtábla között helyezkednek el, így tudja mindkét oldalról elnyelni a napfényt, növelve a hatásfokot.

A világhírű panelgyártó Sunova Solar egyik új fejlesztésű, kétoldalú üveg-üveg panelje (425 W) például kiemelkedő 21,8%-os hatásfokkal dolgozik. Megnövelt hatásfoknak köszönhetően a panelgyártók jelentős része elkezdte használni ezt a technológiát és az átlagnál magasabb, 30 év teljesítménygaranciát nyújtanak ezekre a termékekre.

Hol érdemes alkalmazni ezt a technológiát?

A hagyományos napelemeknél fokozottan figyelni kell a megfelelő dőlésszögre és tájolásra, míg a bifaciális napelemnél akár a vízszintes és függőleges elhelyezésre is van lehetőség.

A bifaciális paneleket akár terasz vagy kocsibeálló fedésként is lehet alkalmazni, hiszen az energiatermeléssel párhuzamosan az erős napsugárzástól és a csapadéktól is védhetnek.

Elválasztó funkciót is betölthetnek kerítésként vagy akár korlátelemként, miközben áramot állítanak elő.

Sőt, akár mezőgazdasági területeken is használhatók (az átszűrődő fény segíti a növénytermesztést), vagy zajvédő falként is megállják a helyüket (függőlegesen felállítva).

A napelem típusok jövője – Összegzés

A napelemes rendszerrel kapcsolatos technológiák folyamatosan változnak, az újításoknak köszönhetően egyre hatékonyabb, jobb teljesítményre képes napelemek jelennek meg a piacon.

A kétoldalú napelem technológia egy olyan lehetőséget adhat a napelemipar számára, amelyet felhasználva a napelemes rendszer energiatermelése még hatékonyabb lehet.

Ezek a panelek nemcsak a rájuk eső, hanem a rajtuk átmenő és a felületről visszaverődő fényt is hasznosítják, ami miatt magasabb hatásfok érhető el.

Napelem

Fotó forrása: KRQ Kft.

A megbízható napelem telepítő – A1 Solar

Az A1 Solar is követi a technológiai újításokat, emellett (köszönhetően elődvállalkozásainak) már több mint egy évtizedes energiapiaci tapasztalattal biztosítja a megbízhatóságot ügyfelei számára.

Az A1 Solar 160 fős csapata már 300-nál is több vállalati ügyfél számára telepített napelemes rendszert, mely telepítések során vállalatra szabott megoldásokkal segítik őket céljuk elérésében.

Egy energetikai audit során mérik fel, hogy milyen lehetőség van a felhasznált energia csökkentésére (akár a villanyszámla lenullázására), sőt a pályázatírásban, a teljes kivitelezésben, szakszerű karbantartásban is lehet rájuk számítani.

Ha Ön is szeretne korszerű, gyorsan megtérülő, hosszú élettartamú napelemes rendszert vállalata számára, aki válassza az A1 Solar csapatát! (x)

The Conversation

Ne hagyd ki!