A Nemzetközi űrállomás, más nevén ISS kering a Föld körül, épp egy űrhajó készül dokkolni rá
Fotó: Shutterstock

Hollywood az űrben! Filmstúdiót építenek az ISS-en

A filmipar a szó legszorosabb értelmében új magaslatok felé tör, ugyanis a Space Entertainment Enterprise szórakoztatóipari vállalat bejelentette, hamarosan megépíti a világ első űrbéli filmstúdióját.


Az űrfilmek hajnala

A Space Entertainment Enterprise-1 (SEE-1) nevet viselő, nagyjából hat méter széles stúdió moduljait a tervek szerint 2024 decemberében indítják a Földről. A projekt az Axiom Space űrinfrastruktúra-fejlesztő vállalat közreműködésével valósul meg. Az Axiom olyan modulokat fejleszt, amelyek egy részét már csatlakoztatta az ISS-hez. Amint az űrállomást nyugdíjazzák, a modulokat leválasztják róla, amelyek így egy szabadon repülő űrállomásként fognak funkcionálni. Ha eljön az ideje, a SEE-1 stúdió ezekre a modulokra fog dokkolni.

Az Axiom tájékoztatása szerint a stúdió filmes, televíziós, zenei és sportprojektek készítésére, élő közvetítésére és szórására is alkalmas lesz.

Mission: Possible?

A Space Entertainment Enterprise vállalatot Elena és Dmitrij Lesznevszkij alapította, ők harangozták be az Axiommal való megállapodást. A házaspár neve ismerősen csenghet: ők a producerei Tom Cruise készülő filmjének, amelynek egyes jeleneteit az űrben fogják forgatni.

A film címe egyelőre ismeretlen, de azt már lehet tudni, hogy nem a Mission Impossible következő része készül, ahogyan azt is, hogy nagyjából 200 millió dollárra rúg a produkció költségvetése. Ha minden igaz, ebben az összegben már benne van az űrutazás ára is. Cruise 2020-ban jelentette be, hogy a NASA és a SpaceX segítségével fogja megvalósítani az ambiciózus tervet. Elképzelhető, hogy nem várja meg, hogy producerei kialakítsák az ISS-en saját stúdiójukat.

Lesznevszkijék azt tervezik, hogy idővel más cégeknek is bérbe adják a SEE-1-t.

Ne hagyd ki!