Fiatal pár nyaralni érkezik bőröndökkel
Fotó: Shutterstock

Erre figyelj a nyári szállásfoglalásnál, így nem vernek át

Ha házat bérelnénk a nyaraláshoz, érdemes körültekintően eljárnunk, nehogy megkeseredjen a vágyott vakáció egy átverés miatt. Ha nem vagyunk óvatosak, könnyen csapdába kerülhetünk, és bár ez az év bármely szakában megtörténhet, a kereslet nyári felfutásakor erre nagyobb az esély.

A CNBC összeszedte, mire kell figyelnünk, hogy elkerüljük a kellemetlenséget.

Maradj az oldalon

A legfontosabb figyelmeztető jel, ha a hirdető azt kéri, hogy a fizetéshez hagyd el a szállásszolgáltató, például az Airbnb weboldalát.

Ha kérik, hogy egy online fizetési platformot használj, például a Zellét, az már gyanús. Az ilyen átutalások azonnaliak, és később sem fordíthatók vissza.

A legjobb fizetési módszer bármilyen nyaralókölcsönzésnél a hitelkártya, mert ha átvernek, a hitelkártyát kibocsátó cég visszaszerezheti a pénzedet.

Ha találtál egy kedvező lehetőséget egy jól ismert szállásszolgáltató oldalán, azt ott, azon az oldalon foglald le. Ha a platformon maradsz elejétől a végéig, ez a legbiztosabb módja a csalások elkerülésének.

Erről ismerszik meg a hamis hirdetés

A hamis hirdetések általában új posztként, értékelés nélkül jelennek meg. Ugyanakkor az értékeléseket is szemügyre kell venni: ha ugyanaz a szöveg jelenik meg egy hirdetés alatt több hozzászólótól is, már lehet gyanakodni.

Ha nem túl jó a képek minősége, érdemes screen shotot készíteni, és egy gyors keresést csinálni a Google képkeresőjében, így kiderül, létezik-e a kép máshol is. Ha a kép feltűnik egy másik ajánlatban, egy másik helyszínen, vagy oda nem illő szövegkörnyezetben, például bútorhirdetésben, felejtsük el.

Mielőtt kötelezettséget vállalsz, érdemes üzenetet váltani a bérbeadóval. A párbeszéd csak a szálláshely oldalán történjen! A csaló lehet, hogy nem reagál azonnal, vagy a válaszaiból kiderül: nem tud rendesen angolul, vagy bármilyen más választott nyelven.

Érdemes meggyőződni arról is, hogy a tulajdonosnak valós címe és telefonszáma van.

A jó hír, hogy ha elolvasod a szálláshely-oldal általános felhasználói feltételeit, és megmaradsz azon a platformon, jelentősen csökkentheted annak az esélyét, hogy átvernek.


Ne hagyd ki!