Az Egyesült Államok kormánya 10 millió dolláros nyomravezetői díjjal jutalmazza azokat az embereket, akik használható információkkal tudnak szolgálni a hackertámadások elkövetőiről.


Az elmúlt hónapokban megszaporodtak a kormányszervek és a nagyobb vállalatok ellen indított hackertámadások. 2020-ban összesen több mint 350 millió dollárnyi (cirka 105 milliárd forint) váltságdíjat fizettek ki az áldozatok az ellopott adataikért cserébe. Ez 2019-hez képest 300 százalékos növekedést jelent. És nagyon úgy néz ki, hogy a hackerek nem terveznek leállni. Az USA kormánya úgy döntött, ez így nem mehet tovább.

Tippek, trükkök, praktikák

A szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy kézre kerítsék a támadókat, vagy legalább a kifizetett váltságdíjak egy részét visszaszerezzék. Nagy ritkán előfordul, hogy sikerrel járnak, az esetek túlnyomó többségében azonban a hackerek minden következmény nélkül megússzák a bűntetteiket. Éppen ezért az USA kormánya létrehozott egy weboldalt, ahol minden információ megtalálható arról, hogy mi a teendő egy hackertámadás esetén.

A www.StopRansomware.gov oldal a ransomware támadásoknak áldozatul esett vállalatoknak nyújt segítséget. Egy ransomware támadásban a hackerek feltörik a célpontjuk informatikai rendszereit, majd ellopják és titkosítják a szervereken található információkat. Ha az áldozat nem fizeti ki a váltságdíjat, a bűnözők nyilvánosságra hozzák a „szajrét".

Az interneten eddig is rendelkezésre álltak a hackertámadások megelőzését segítő kormányzati információk, viszont nem létezett egy olyan központosított, naprakész adatbázis, mint amilyet www.StopRansomware.gov oldal nyújt.

Az oldalon megtalálható, hogyan előzhető meg egy támadás, mi a teendő, ha már megtörtént a baj, illetve milyen szervezetekhez lehet fordulni segítségért támadás esetén?

Itt azonban még nincs vége.

Érdemes köpni

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma 10 millió dolláros, azaz nagyjából hárommilliárd forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel a hackerek lefülelőinek Ez az összeg minden egyes embernek jár, aki olyan információval rendelkezik, amely segítségével nyakon csíphető valamelyik hacker.

A kormány az informátorok védelme érdekében létrehozott egy weboldalt a sötét weben, kifejezetten erre a célra. Az oldal titkosításának köszönhetően bárki leadhatja az információit, teljesen biztonságosan. Így nem kell attól tartani, hogy a hackerek kiderítik, ki köpte be őket. Legalábbis a kormány ezt állítja. Az oldalt csak és kizárólag a Tor böngészővel lehet elérni. A weboldal elérési címe EZEN AZ OLDALON, a lap alján található.

The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!