Van egy jó tipped? Tessék, itt van cserébe 3 milliárd forint!

Felnyomnál egy hackert? Tessék, itt van cserébe 3 milliárd forint!

Az Egyesült Államok kormánya 10 millió dolláros nyomravezetői díjjal jutalmazza azokat az embereket, akik használható információkkal tudnak szolgálni a hackertámadások elkövetőiről.


Az elmúlt hónapokban megszaporodtak a kormányszervek és a nagyobb vállalatok ellen indított hackertámadások. 2020-ban összesen több mint 350 millió dollárnyi (cirka 105 milliárd forint) váltságdíjat fizettek ki az áldozatok az ellopott adataikért cserébe. Ez 2019-hez képest 300 százalékos növekedést jelent. És nagyon úgy néz ki, hogy a hackerek nem terveznek leállni. Az USA kormánya úgy döntött, ez így nem mehet tovább.

Tippek, trükkök, praktikák

A szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy kézre kerítsék a támadókat, vagy legalább a kifizetett váltságdíjak egy részét visszaszerezzék. Nagy ritkán előfordul, hogy sikerrel járnak, az esetek túlnyomó többségében azonban a hackerek minden következmény nélkül megússzák a bűntetteiket. Éppen ezért az USA kormánya létrehozott egy weboldalt, ahol minden információ megtalálható arról, hogy mi a teendő egy hackertámadás esetén.

A www.StopRansomware.gov oldal a ransomware támadásoknak áldozatul esett vállalatoknak nyújt segítséget. Egy ransomware támadásban a hackerek feltörik a célpontjuk informatikai rendszereit, majd ellopják és titkosítják a szervereken található információkat. Ha az áldozat nem fizeti ki a váltságdíjat, a bűnözők nyilvánosságra hozzák a „szajrét".

Az interneten eddig is rendelkezésre álltak a hackertámadások megelőzését segítő kormányzati információk, viszont nem létezett egy olyan központosított, naprakész adatbázis, mint amilyet www.StopRansomware.gov oldal nyújt.

Az oldalon megtalálható, hogyan előzhető meg egy támadás, mi a teendő, ha már megtörtént a baj, illetve milyen szervezetekhez lehet fordulni segítségért támadás esetén?

Itt azonban még nincs vége.

Érdemes köpni

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma 10 millió dolláros, azaz nagyjából hárommilliárd forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel a hackerek lefülelőinek Ez az összeg minden egyes embernek jár, aki olyan információval rendelkezik, amely segítségével nyakon csíphető valamelyik hacker.

A kormány az informátorok védelme érdekében létrehozott egy weboldalt a sötét weben, kifejezetten erre a célra. Az oldal titkosításának köszönhetően bárki leadhatja az információit, teljesen biztonságosan. Így nem kell attól tartani, hogy a hackerek kiderítik, ki köpte be őket. Legalábbis a kormány ezt állítja. Az oldalt csak és kizárólag a Tor böngészővel lehet elérni. A weboldal elérési címe EZEN AZ OLDALON, a lap alján található.

Ne hagyd ki!