Petritoli, a festői olasz falu
Fotó: Shutterstock

Egy egész falut kibérelhetsz, ha buliznál egy nagyot!

Igaz, nem Magyarországon, hanem Olaszországban, azonban igen kedvezményes áron. A faluhoz például kastély, színház, úszómedence és történelmi terek is tartoznak.


Az egész olasz falu egy rendezvényhelyszín

Olaszország Le Marche régiójában, néhány kilométerre az Adriai-tengertől fekszik Petritoli. A legközelebbi város hozzá Ancona, Rómától pedig nagyjából három óra alatt érhető el autóval. A kis település azért került a hírekbe manapság, mert kibérelhető – írja a Time Out.

Petritolihoz a hangulatos terei mellett például kastély, színház, úszómedence és több szálláshely is tartozik. Legkevesebb 50 főnek, de legfeljebb 200-nak adják ki. Leginkább lagzik vagy céges bulik helyszínéül lehet alkalmas. Borítóképünkön is a település szerepel.

A bérlés költsége meglehetősen kedvező. A falu napi ára 1300 eurónál, vagyis mintegy 530 ezer forintnál kezdődik, ami 200 főre elosztva fejenként csupán 2650 forint. Azonban a pontos árakért fel kell keresni a település hirdetőjét.

Olasz ingatlan akár 1 euróért

Ha valakit huzamosabb időre vonzana az olasz környezet, azoknak van egy másik hírünk is. Olaszországban 2019 vége óta tucatnyi településen hirdették meg az egyeurós ház programot. A vételár bizonyos esetekben valóban ennyi, de a beköltözéshez mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a felújításra kötelezett új tulajdonosoknak.

Lepukkant házból Olaszországban elég sok van. Szicíliában például az 1968-as földrengés után sokan felvették a biztosítási pénzt, de nem küzdöttek a régi otthonuk újraépítésével, hanem a környéken máshol kezdtek új életet. Vagy emigráltak.

Egy ilyen faluban vett egyeurós, 18. századi, száz éve üres házat a chicagói, olasz származású Meredith Tabbone is, méghozzá látatlanban. Elmondása szerint a 300 éves ingatlan emeletén egykor laktak, a földszintjén viszont lovakat tartottak, úgyhogy vályú van beépítve az oldalába, vaskampók vannak a falakon, és amikor először meglátta, szalma volt a földön. Gyakorlatilag csak a falak álltak, de azok sem túl jó állapotban.

Mindent neki kellett kiépítenie, beleértve a vezetékeket, ablakokat, ajtókat is. Végül megvette a mellette lévő épületet is, így lett összesen 230 négyzetmétere, és arra számít, hogy 100 ezer dolláros, mintegy 30 millió forintos összköltségből lesz belőlük majd kétteraszos, kétgarázsos, hatszobás lakás. Mások negyedmillió dolláros végösszegről beszéltek tavaly. Dollárban.


Ne hagyd ki!