Axioma szuperjacht

Axioma

Fotó: Shutterstock

Elárverezték az első orosz jachtot, Kijevnek nem jut az árából

Elárverezték az első, orosz oligarchához köthető, elkobzott jachtot Gibraltáron. Az aukció végeredményét csak később hirdetik ki, egyes szakértők szerint a hajó mélyen ár alatt kelhetett el.


Az árverezés abból a szempontból különleges, hogy azt a JPMorgan Bank kezdeményezte, amelynek mintegy 20 millió dollárral tartozik a hajó tulajdonosa, Dmitrij Pumpjanszkij orosz oligarcha.

Nagy volt a tolongás

A 75 millió dollárt érő Axiomát a gibraltári hatóságok foglalták le még márciusban, miután a JPMorgan szerint tulajdonosa megsértette a bankkal fennálló kölcsönszerzőzést.

A 73 méter hosszú hajóra 63 darab licit érkezett elektronikus úton és zárt rendszerben, vagyis az árverésen részt vevők nem ismerték a többi licitelő által felajánlott összeget. A kiválasztási folyamat 10-14 napot vesz majd igénybe – írja a CNN.

Az aukció vezetője korábban elmondta, hogy az árverezés előtt nem sokkal váratlanul egy sor potenciális vevő jelent meg a világ minden tájáról, hogy szemügyre vegye a jachtot.

A járművön 12 embert lehet elszállásolni, van medencéje, 3D vetítőterme és vízisport felszerelések is tartoznak hozzá.

Mélyen ár alatt

A folyamatot ismerők elmondták, hogy a JPMorgan csak a kölcsön összegére tart igényt, az esetleges a fölötti rész sorsa a bíróság kezében van. Bár az orosz oligarchák elárverezett vagyonelemeiből befolyó összeget a Nyugat Ukrajnának igyekszik juttatni, ebben az esetben valószínűbb, hogy a bíróság befagyasztja a pénzt, és az oligarchán kívül másnak nem adja oda - ő viszont a szankciók miatt egyelőre nem kaphatja meg.

A jachtokra specializálódott brit ügyvéd, James Jaffa, aki az árverezés előtt az Axioma tulajdonosát képviselte, úgy véli:

a jacht jóval 20 millió euró alatt kelhet el.

Az aukció után először a hajóbrókert, a legénység fizetését, a tárolást és a karbantartást kell majd rendezni, és csak utána következhet a bank követelésének teljesítése.

A hajó az orosz milliárdos Dmitrij Pumpjanszkijé (volt), aki az olaj- és gáziparban szerezte mesés vagyonát. Hogy miként, arról itt írtunk.

Ne hagyd ki!