Axioma szuperjacht Pumpjanszkij orosz oligarcha

Az Axioma

Itt az első orosz szuperjacht, amit elárvereznek

Most először árvereznek el egy lefoglalt orosz szuperjachtot, miután zöld utat adott rá a gibraltári legfelsőbb bíróság. A Dmitrij Pumpjanszkij üzletemberhez tartozó vízijármű becslések szerint 75 millió dollárt (28,5 milliárd forintot) ér.


A legtöbb esetben a hatóságok nem adhatnak túl az elkobzott szuperjachtokon anélkül, hogy bíróságon védenék meg igazukat. Közben viszont gondoskodniuk kell a luxusjárművek karbantartásáról, ami

a hajó értékének 10-15 százalékába is kerülhet évente.

Gázcsövekből gazdagodott meg

Az ESysman SuperYachts, amely az orosz oligarchák jachtjainak elkobzását követi nyomon, videóban számolt be arról, hogy a bíróság döntése értelmében elárverezhető a mintegy 73 méter hosszú, Axioma nevű hajó.

Habár az Axioma az orosz milliárdos Pumpjanszkijé, azt a Pyrene Investments nevű cég üzemelteti. A hajót még márciusban kobozták el brit területen, Gibraltáron, miután az üzletember a nyugati országok szankciós listájára került.

A folyamatnak a JPMorgan is részese volt, miután korábban 22 millió dolláros kölcsönt folyósított a Pyrene Investments-nek. Amikor azonban Pumpjanszkij neve megjelent a listán, ez a kölcsönszerződés megszegését jelentette. Az Axiómáról itt lehet képeket nézegetni, Kendall Jenner is megfordult a fedélzetén.

Pumpjanszkij az olaj- és gáziparban szerezte mesés vagyonát. Szergej Popovval és Andrej Melnyicsenkóval közösen vették meg a TMK nevű csővezetékgyártó konglometátumot, amely 1998 óra a Gazprom beszállítója. 2006-ban Popov kivásárolta üzlettársait, így a TMK kizárólagos tulajdonosa lett. (Arról, hogy Melnyicsenko tökéletes időzítéssel hogyan mentette ki vagyonát a szankciók elől, itt írtunk.)

Lefoglalják és tartják 

Az orosz oligarchákhoz köthető vagyonelemek elkobzása folyamatos az Ukrajna ellen indított február 24-i orosz támadás óta. A nyugati hatóságok ingatlanok, magánrepülőgépek és műalkotások után is mennek. Az Egyesült Államokban külön létrehoztak egy ezzel foglalkozó csoportot KleptoCapture néven, amely az igazságügyi minisztérium kötelékében működik. Itt írtunk arról, hogy Washingtonnak sokba kerül az elkobzott jachtok karbantartása.

A szankciók elől menekülő orosz szuperjachtok egyik kedvelt célállomása Törökország, miután Ankara kimaradt a Moszkva ellen hozott nemzetközi szankciókból.

A másik Dubaj, ahol a milliárdos Andrej Skoch jachtját látták, aki a orosz duma egyik leggazdagabb tagja. Az ő vízijárműve több mint kétszer annyit ér, mint Pumpjanszkijé: 156 millió dollárt. Itt írtunk arról, hogy az Egyesült Arab Emírségek az orosz gazdagok egyik mentsvára.

Arról, hogy köddé válnak az orosz oligarchák luxusjachtjai a tengeren, itt lehet olvasni.

The Conversation

Ne hagyd ki!