St Moritz felirat egy vasútállomáson piros vonattal
Fotó: Shutterstock

Így mentette ki vagyonát a nyolcadik leggazdagabb orosz

Andrej Melnyicsenko orosz üzletember a világ egyik legnagyobb szén- illetve műtrágya cégét iratta át a felesége nevére, egy nappal az Európai Uniós szankciók bejelentése előtt.

Melnyicsenko, aki a Szovjetuió 91-es bukása után csinálta meg szerencséjét, március 8-án, ötvenedik születésnapján adta át a SUEK szénvállalatban és az EuroChem műtrágyárban birtokolt részvényeit nejének, Alexandrának – tudta meg a Reuters.

Egy napon múlt

Március 8-áig Melnyicsenko a két céget egy sor vállalaton keresztül birtokolta, amelyek székhelye Moszkvától a svájci Zug városán át mások mellett Ciprusig és Bermudáig terjedt.

2006-tól kezdve Alexandra Melnyicsenko volt a két vállalatban sorban a második haszonélvező, vagyis ő örökölt volna a férje halála esetén.

Miután február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, az orosz üzletember attól tartott, hogy a várható szankciók őt is érintik majd. Nem sokat töprengett, már március 8-án arról értesítette a partnereit, hogy haszonélvezőként visszalép, így a kettes számú haszonélvező, a felesége került ebbe a pozícióba.

A svájci központú EuroChem a Reuters kérdésére megerősítette, hogy Alekszandra Melnyicsenko lépett a férje helyébe haszonélvező tulajdonosként.

Az alapító távozása után a műtrágyagyár részvényeinek 90 százalékát birtokló tröszt elsőszámú haszonélvezeti tulajdonjoga automatikusan a felesége nevére került

– derül ki a cég közleményéből.

A két cég így tiszta

A Forbes tavalyi rangsora szerint a Melnyicsenko, a SUEK és az EuroChem alapítója Oroszország nyolcadik leggazdagabb embere. Vagyonát 18 milliárd dollárra becsülik.

Az Európai Unió március 9-én szankcionálta Melnyicsenkót, a Kremlhez való feltételezett szoros kötődése miatt. A vagyonbefagyasztás és a kitiltás az EU területéről a feleségére, illetve a lányára és a fiára nem vonatkozik.

Nagy-Britannia március 15-én ugyancsak szankciós listára tette Melnyicsenkót, aki orosz, de Fehéroroszországban született, édesanyja pedig ukrán. Svájcban másnap került a szankciós listára.

Melnyicsenko lakcíme a szankciók kihirdetéséig a svájci St. Moritzban volt. Vállalatai tulajdonosi szerkezetének megváltoztatására állítólag a Kilimandzsáró közeléből adott utasítást, ahol a születésnapját ünnepelte. A milliárdos „A” jelzésével ellátott Boeing 737-es március 5-én landolt Tanzániában, ahová Dubajból érkezett, mindez a Flightradar24 adataiból derül ki.

Heteken át tartó vizsgálódás után a svájci pénzügyi hatóságok arra jutottak, hogy a SUEK és az EuroChem zavartalanul működhet tovább, miután már egyik sem köthető Melnyicsenkóhoz. A brit és német hatóságok a két cég közlése szerint hasonlóképpen döntöttek.

Melnyicsenko az Ukrajna ellen indított támadás napján többtucat üzletember társaságában Putyin orosz elnöknél járt, hogy megvitassák az esetleges szankciók következményeit.

Itt írtunk arról, hogy Oroszország második leggazdagabb embere, Alekszej Mordasov hogyan mentette a vagyonát a szankciók elől.


Ne hagyd ki!