​Borisz Mints

Borisz Mints

Fotó: Shutterstock

Ez az orosz milliárdos beszólt Putyinnak

Borisz Mints egyike annak a kevés orosz üzletembernek, aki az Ukrajna ellen indított háború kapcsán Vlagyimir Putyin elnök ellen szólalt fel.


A legtöbb gazdag orosz tartózkodik attól, hogy nyilvánosan kritizálja a Kreml politikáját.

Hataloméhség

Mints szerint társai azért hallgatnak, mert félnek, és erre meg is van az okuk.

Bárki, aki nyíltan kritizálja Putyint, jogosan aggódhat személyes biztonságáért

- mondta.

A BBC-nek e-mailben adott interjúban Mints azt mondta, nem áll szándékában, hogy bombabiztos óvóhelyen éljen, mint Putyin.

Mints szerint az ukrajnai invázió a közelmúlt történelmének legtragikusabb eseménye, nemcsak Ukrajna és Oroszország, hanem az egész világ számára.

A támadást Hitler 1939-es lengyelországi hadműveletéhez hasonlította.

Ez a háború egy ember, Vlagyimir Putyin őrületének és hataloméhségének eredménye, amelyet belső köre támogat – mondta.

Koholt büntetőügyek

Az interjúban kifejtette, hogy a Kreml általában koholt büntetőügyet indít a kritizálók cégével szemben, amely a tulajdonos családját és alkalmazottait is érinti.

A Putyintól független üzletemberek fenyegetést jelentenek, mert képesek lehetnek arra, hogy pénzzel segítsék az ellenzéket.

Ezt Mints már első kézből megtapasztalta, amikor nyíltan szót emelt a Kreml politikája ellen a Krím 2014-es annektálása után. 2015-ben át is költözött az Egyesült Királyságba, miután Oroszországban megszaporodtak a politikai leszámolások. Akkor lőtték le például az elnök ellenfelét, Borisz Nyemcovot, bár az orosz hatóságok tagadják, hogy közük lett volna a gyilkossághoz.

Egyszer találkozott Putyinnal, ki is rúgta

Mints a kilencvenes években Borisz Jelcin orosz elnök kabinetjében dolgozott, és miután Putyin átvette Jelcin helyét, személyesen is találkozott vele. Elmondta, milyen reformok szükségesek az ország további demokratizálása érdekében.

Meghallgatta a javaslataimat, anélkül, hogy reagált vagy vitatkozott volna. Másnap kirúgott

- mondta. Akkor ráébredt, hogy Putyin víziója gyökeresen különbözik az előző rezsimétől.

A 64 éves üzletember az O1 nevű befektetési céggel csinálta meg a szerencséjét, amelyet 2003-ban alapított és 2018-ban adott el. A négygyerekes apa 2017-ben felkerült a Forbes milliárdos listájára 1,3 milliárd dolláros vagyonnal, de 2018-ban már nem szerepelt rajta.

Tényleg kevés orosz üzletember van, aki szembeszállt Putyinnal. A másik Oleg Tinkov, róla itt írtunk.

Ne hagyd ki!