Szardínia szigete Olaszország azúrkék tenger színes házak

Castelsardo, Szardínia

Fotó: Shutterstock

Visszasírják az európai szigeten az  orosz oligarchákat

Többszáz, korábban orosz oligarcháknak dolgozó olasz vált munkanélkülivé Szardínia szigetén, miután az Európai Unió szankciókat vetett ki Oroszországra az Ukrajna ellen indított háború miatt.


A Washington Post írása szerint az olasz hatóságok legalább nyolc villát vettek zár alá, amelynek tulajdonosai a Kreml belső köreihez tartoznak.

Jótevő oligarchák

Szardínia szigete az orosz elit népszerű célpontjává vált: több tengerparti luxusvillát építettek tehetős oroszok a sziget északkeleti részén, luxusjachtjaikat pedig a helyi kikötőben állomásoztatták.

Százaknak adtak munkát helyben, akik most vagy elveszítették állásukat, vagy fizetés nélküli szabadságra küldték őket.

Sok oligarchára ma is jótevőként tekintenek a szigeten

- mondta a Postnak Mirko Idili szakszervezeti vezető.

Előfordult, hogy az oligarchák hatszámjegyű borravalókat adtak.

A Smaragdpartnak is nevezett sziget kevésbé kiépített, mint Míkonosz vagy Ibiza. Évente csak néhány hétre, júliusban és augusztusban népesedik be, amikor megérkeznek a szupergazdagok, és százával szállnak le a magángépek.

A Post írása szerint megfordult már itt George Clooney, Bill Gates, és legalább kétszer, 2003-ban és 2008-ban Vlagyimir Putyin is, aki Silvio Berlusconi vendége volt.

Elzárták a csapot

Egyelőre nem tudni, hogy a mintegy 250 millió dollár értékű ingatlanvagyonnak mi lesz a sorsa, mennyi ideig állnak majd üresen a luxusvillák a Földközi-tenger második legnagyobb szigetén. Nikita Mazepin orosz Forma 1-es versenyző és oligarcha édesapja villája önmagában 114 millió dollárt ér, és itt van birtoka az orosz milliárdos Alisher Uszmanovnak is, 18 millió dollár értékben.

Mauro Pili, Szardínia korábbi kormányzója elmondta, hogy a sziget életében meghatározó jelentőségű volt a gazdag oroszok jelenléte, és most, hogy „elzárták a csapot”, érzékelhető a kár.

Márciusban az Uszmanov 600 millió dollár értékű jachtján dolgozóknak mondtak föl, mert nem tudták kifizetni őket, hiszen az oligarchák bankszámláit befagyasztották. A németországi villája felújításán dolgozók pedig ugyancsak fizetés nélkül maradtak. Az orosz oligarchákat érintő vagyonelkobzásokról itt, itt és itt írtunk.

Ne hagyd ki!