Andrej Melnyicsenko jachtja tavaly októberben a görög partoknál

Andrej Melnyicsenko jachtja tavaly októberben a görög partoknál

Fotó: Shutterstock

Az ember, aki nagyon ráfizetett arra, hogy látták Putyinnal

Andrej Melnyicsenko orosz milliárdos azt állítja: az újságból tudta meg, hogy az Európai Unió szankciókat hozott ellene. Oroszország nyolcadik leggazdagabb embere a Weltwoche svájci lapnak adott interjút.


Melnyicsenko, aki 2009 óta Svájcban él, azt mesélte, hogy március 4-én utazott családjával együtt Tanzániába, hogy ott ünnepeljék ötvenedik születésnapját.

Képtelenség

Ott derült ki, hogy az Unió feltett a szankciós listára. Tökéletes születésnapi ajándék, egyben szimbolikus is

– mondta Melnyicsenko, akit március 9-én szankcionáltak, az ötvenedik születésnapját követő napon.

A milliárdos azóta pert indított az európai uniós és a svájci hatóságok ellen is, mert képtelenségnek tartja a szankciók hivatalos magyarázatát.

Melnyicsenko alapította az EuroChem műtrágyagyárat és a SUEK bányászati vállalatot, a kettő együtt mintegy százezer embert foglalkoztat. Mindkét cégnél lemondott igazgatói posztjáról a szankciók életbe lépésének napján. A Bloomberg jelenleg 14,6 milliárd dollárra becsüli a vagyonát, ami harmadával kevesebb, mint a szankciók előtt volt.

Normál találkozó

Február 24-én (Ukrajna megtámadásának napján) Melnyicsenko együtt fotózkodott az orosz üzleti szféra 36 más képviselőjével, miután Putyin elnökkel és a Kreml több más, befolyásos személyiségével tárgyalt. Az Unió szerint a megbeszélést azért tartották, hogy megvitassák a teendőket a várható nyugati szankciók kapcsán.

Az Unió indoklása szerint az, hogy Melnyicsenko rész vett a találkozón, jelzi, hogy Putyin legbelső köreihez tartozik, és üzleti tevékenysége jelentős bevételhez juttatja az orosz kormányt.

A Weltwoche-nek adott interjúban Melnyicsenko úgy tekintett vissza az eseményre, hogy az

egy normál találkozó volt.

Nem ismerem Putyint

Mindnyájunkat sokkoltak az ukrajnai események – idézte fel az aznapi történéseket. Elmondása szerint a támadásról a reggeli hírekből értesültek, a találkozó pedig aznap kora délután volt.

Leszögezte, hogy egyáltalán nem ismeri Putyint, és négyszemközt soha nem találkozott vele. Néhányszor, amikor egy társaságban voltak, még legalább 15 ember is jelen volt.

Nem vagyok oligarcha, de világos, hogy miért szenvedek hátrányt. Először is: orosz vagyok. Másodszor: gazdag vagyok. Ezért kerültem a szankciós listára

- véli Melnyicsenko.

A gyerekek kérdeznek

Azt mondta, hogy a szankciók miatt befagyasztották magán- és családi bankszámláit, nem tud hozzáférni a vagyonához. Még márciusban lefoglalták Olaszországban 578 millió dollár értékű megajachtját.

A legrosszabbnak mégis azt nevezte, hogy a családi élete romba dőlt. Nem tud utazni az Unióba, bár rokonai ott élnek.

A gyerekek nem tudnak találkozni a barátaikkal, hiányoznak nekik a játékaik, és kérdéseket tesznek fel, amiket nem tudok megválaszolni

- panaszolta.

Itt írtunk arról, hogy a Suektől vásárolt orosz szenet egy indiai cementgyáros kínai jüanért, itt pedig arról, hogy a Reuters nyomozása szerint hogyan mentette ki Melnyicsenko a vagyonát.

Ne hagyd ki!