Kínai jüan bankjegyek
Fotó: Pixabay

Rejtő Jenő műveibe illő fordulatok a világkereskedelemben

India legnagyobb magánhitelezőjén, a HDFC Bankon keresztül vásárolt orosz szenet egy indiai cementgyártó kínai jüanért.


A hasonló ügyletek ugyan gyengítik a Moszkvával szemben hozott nyugati szankciókat, de nem sértik azokat.

Kell az orosz szén

Ez az egyik módja annak, hogy Oroszország folytathassa az exportot anélkül, hogy amerikai dollárt használna. A nyugati szankciók eredetileg arra irányulnának, hogy Moszkvát kizárják a pénzpiacokról.

A Reuters egy június 5-i számlára hivatkozik, amely szerint az indiai Ultratech cementgyártó a SUEK-től vásárolt orosz szenet HDFC-háttérrel mintegy 173 millió kínai jüan (vagyis majdnem 26 millió dollár, 10,6 milliárd forint) értékben.

A nyersanyagpiacon a dollár a fizetőeszköz a globális kereskedelemben, de egyes szakértők szerint a jüant egyre gyakrabban használhatják orosz vásárlások értékének kiegyenlítésére.

Az orosz SUEK-nek a kínai Everbright Bank sanghaji fiókjánál van számlája, erre érkezhet a 173 millió kínai jüan.

A számlából az nem derül ki, hogy milyen fizetőeszközt használtak a jüanban lévő összeg kiegyenlítésére. Az Ultratech összesen 157 ezer tonna szenet importált a Svájcban bejegyzett SUEK-től.

Indiában a hasonló fizetések egyre gyakoribbak lehetnek, miután az ázsiai ország élénk kereskedelmet folytat Oroszországgal: leginkább szénre és olajra van szüksége. A két ország politikai és biztonsági téren is együttműködik. India ezidáig tartózkodott attól, hogy elítélje az Ukrajna ellen indított orosz támadást, sőt kisegítette Moszkvát, hogy ne lehetetlenüljön el tengeri flottája.

Kína is örül 

Az orosz energiahordozók indiai importja jelentős méreteket öltött az elmúlt időszakban, miután a nyugati piacok elzárkózása nyomán a Kreml jelentős árengedményeket kínált a nyakán maradt árura.

Új-Delhi azzal védekezik, hogy ezek a vásárlások legálisak, és ha hirtelen beszüntetné őket, az energiaárak tovább inflálódnának.

A kínai jüan kereskedelemben való használata védőburkot képez Moszkva körül, és jó Pekingnek is. Kína régóta arra törekszik, hogy megtörje az amerikai dollár dominanciáját a nemzetközi piacon, és saját fizetőeszközét tegye nemzetközivé.

Az ugyanakkor nem túl gyakori, hogy egy indiai cég nem kínai vállalattal köt megállapodást arról, hogy jüanban fizet.

A SUAK orosz szénvállalat Andrej Melnyicsenko orosz üzletember kezén volt, egészen addig, amíg egy nappal a nyugati szankciók előtt át nem íratta a feleségére. A svájci hatóságok szerint nincs ok arra, amiért a cég nem működhetne. A nyolcadik leggazdagabb orosz kalandregénybe illő vagyonmentéséről itt írtunk.

Ne hagyd ki!