Jacht szárazon kiemelték a vízből
Fotó: Shutterstock

Washington ráfizetett a lefoglalt orosz luxusjachtokra

Az orosz oligarchák vagyonelemei után világszerte folytatott hajtóvadászat sok tehetős Kreml-barátot megfosztott szuperjachtjától, ezek fenntartása azonban anyagi terhet ró a washingtoni kormányra.Ismét az Amadea

Jake Sullivan, az amerikai elnök biztonsági tanácsadója nemrég a KleptoCapture nevű akciócsoportról beszélt, amely az amerikai igazságügyi minisztérium alá tartozik, és célja, hogy az orosz elit tagjaihoz, oligarcháihoz és strómanjaihoz köthető vagyonelemeket kinyomozza és elkobozza.

Sullivan az Amadea szuperjacht kapcsán beszélt. Májusban mi is megírtuk, hogy a Fidzsi-szigeteken bírósági döntés mondta ki: az üveglifttel és helikopterfelszállóval ellátott luxusjármű, amely Szulejmán Kerimov orosz milliárdoshoz tartozik, lefoglalható. Az Amadeát június elején az Egyesült Államok partjaihoz, Hawaii-ra szállították.

A legnagyobb őrültség

Eddig nem tűnt fel, hogy ennyi szuperjacht van a világon

– mondja Sullivannek a Center for a New American Security vezetője, Richard Fontaine. A méretük, az értékük hihetetlen – tette hozzá.

Fontaine nyilvános beszélgetést folytatott Biden tanácsadójával, ez a párbeszéd azonban néhány perccel az esemény kezdete előtt hangzott el, és nem a nyilvánosságnak szánták, de kikerült.

Igen, elképesztő, de tudod, mi a legnagyobb őrültség? Ha elkobzunk egyet, minket terhel a fenntartási költsége – válaszol Sullivan.

Tehát voltaképpen néhány embert azért fizetünk, hogy jó karban tartsa az orosz szuperjachtokat az Egyesült Államok kormánya nevében

– tette hozzá.

Jó karban tartás

Az amerikai törvények értelmében a kormánynak gondoskodnia kell az elkobzott holmik állapotának fenntartásáról. A Marshals Service-nek, amely ezzel foglalkozik, van egy szakemberhálózata, amely elvégzi a szükséges munkát. A hajókat gyakran szárazdokkba teszik, hogy megkönnyítsék a karbantartást. A Marshals felelőssége például a hajók víztelenítése télre.

Itt írtunk arról, hogy a washingtoni kormány azt tervezi: az eladott orosz vagyonból közvetlenül Ukrajnát segítené.

Mindenféle oligarcha elkobzott luxusjachtjairól itt, itt és itt írtunk korábban.

Ne hagyd ki!