A vörös Hold kifejezés új értelmet nyer: egy nemzetközi tudományos holdbázis létrehozásáról állapodott meg az Orosz Szövetségi Űrügynökség, a Roszkoszmosz, és a Kínai Nemzeti Űrhivatal.

Az oroszok is tagjai voltak a Lunar Gateway holdkutatási projektnek, viszont nemrégiben a Roszkoszmosz bejelentette, hogy kilépnek az együttműködésből. Ezt többek között azzal indokolták, hogy véleményük szerint az amerikaiak nem teremtettek egyenlőséget a projektben résztvevők között. Dimitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője úgy látja a Gateway helyzetét, hogy az egy amerikai projekt, amit a NASA a Holdon akar megvalósítani, és bár bevontak külső partnereket is, de korlátozzák azok részvételét. Továbbá a NASA figyelmébe ajánlotta a nemzetközi együttműködés alapelveinek felelevenítését is a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetésére vonatkozóan.


​Kínai együttműködés

Dimitrij Rogozin tavaly júliusban jelentette be, hogy tárgyalásokat folytatnak Kínával, amely többek között egy közös tudományos holdbázis létrehozásának lehetőségét is felvetette. Ezzel kapcsolatban a legújabb fejlemény az, hogy egy nemrégiben megtartott videokonferencia keretein belül létrejött egy memorandum, amely ezt az indíttatást segíti elő. A videokonferencián Dimitrij Rogozin mellett a Kínai Nemzeti Űrhivatal vezetője, Csang Ko-csien is részt vett.

Az oroszok emellett felhívták rá a figyelmet, hogy országuknak saját, idén induló holdkutatási programja van, és 2028-tól emberes Hold-program beindítását tervezi. Rogozin továbbá kifejezte reményét, hogy az amerikai fél mérlegelni fogja azt az orosz javaslatot, hogy a Hold körül keringő állomás egyik zsilipjét tegyék alkalmassá az orosz Orjol űrhajó kapcsolódására, és az összetett rendszerek duplikálására a távoli világűrben.

Kína emellett Franciaországgal is megállapodást kötött, esetükben az űrkutatás lesz a fő célpont jövőbeni együttműködésük során.

Related Articles Around the Web
The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A befektetők imádják Kelet-Európa új slágerstartupját

A csehországi Rossum szoftverfejlesztő vállalat 100 millió dolláros befektetéshez jutott, ennk köszönhetően térségünk egyik legértékesebb startupjává lépett elő. Nézzük, miért imádják a befektetők az alig hatéves vállalkozást!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szereted hallatni a hangodat? A Spotify újításának örülni fogsz

A Spotify bejelentette, hogy a három éve indított podcast szolgáltatásait a tartalomgyártók hamarosan szélesebb körben is igénybe vehetik. A zenei streamingszolgáltató vállalat abban reménykedik, hogy az újítással növelheti a prémium előfizetői számát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Fiatal programozó zseni vállalkozását nyelte le a Twitter

Nick Caldwell, a Twitter mérnöki divíziójának alelnöke stílusosan a Twitter-en jelentette be, hogy a közösségi platform felvásárolta a Sphere chat applikációt. A Sphere-t az a vállalkozó zseni alkotta, akitől alig 17 éves korában a Yahoo 30 millió dollárért megvásárolta az első startupját.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!