A vörös Hold kifejezés új értelmet nyer: egy nemzetközi tudományos holdbázis létrehozásáról állapodott meg az Orosz Szövetségi Űrügynökség, a Roszkoszmosz, és a Kínai Nemzeti Űrhivatal.

Az oroszok is tagjai voltak a Lunar Gateway holdkutatási projektnek, viszont nemrégiben a Roszkoszmosz bejelentette, hogy kilépnek az együttműködésből. Ezt többek között azzal indokolták, hogy véleményük szerint az amerikaiak nem teremtettek egyenlőséget a projektben résztvevők között. Dimitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője úgy látja a Gateway helyzetét, hogy az egy amerikai projekt, amit a NASA a Holdon akar megvalósítani, és bár bevontak külső partnereket is, de korlátozzák azok részvételét. Továbbá a NASA figyelmébe ajánlotta a nemzetközi együttműködés alapelveinek felelevenítését is a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetésére vonatkozóan.


​Kínai együttműködés

Dimitrij Rogozin tavaly júliusban jelentette be, hogy tárgyalásokat folytatnak Kínával, amely többek között egy közös tudományos holdbázis létrehozásának lehetőségét is felvetette. Ezzel kapcsolatban a legújabb fejlemény az, hogy egy nemrégiben megtartott videokonferencia keretein belül létrejött egy memorandum, amely ezt az indíttatást segíti elő. A videokonferencián Dimitrij Rogozin mellett a Kínai Nemzeti Űrhivatal vezetője, Csang Ko-csien is részt vett.

Az oroszok emellett felhívták rá a figyelmet, hogy országuknak saját, idén induló holdkutatási programja van, és 2028-tól emberes Hold-program beindítását tervezi. Rogozin továbbá kifejezte reményét, hogy az amerikai fél mérlegelni fogja azt az orosz javaslatot, hogy a Hold körül keringő állomás egyik zsilipjét tegyék alkalmassá az orosz Orjol űrhajó kapcsolódására, és az összetett rendszerek duplikálására a távoli világűrben.

Kína emellett Franciaországgal is megállapodást kötött, esetükben az űrkutatás lesz a fő célpont jövőbeni együttműködésük során.

Related Articles Around the Web
The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Itt a videó a világ legdrágább, 60 ezer forintos sült krumplijáról

Kétszáz dollárért, vagyis több mint 60 ezer forintért kínálja a világ legdrágább sült krumpliját egy New-York-i étterem. Ez a csúcs, a Guinness -rekordok szerkesztősége hitelesítette.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A győzelemig birkózik az MNB az inflációval

A Magyar Nemzeti Bank ma sem hagyott kétséget afelől, hogy mindaddig kitart a nemrégiben megkezdett monetáris szigorítás mellett, amíg le nem töri az elmúlt hónapokban éves összevetésben 5 százalék feletti inflációt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!