Egyre több magyar ellenzi a Moszkva ellen bevezetett európai szankciókat
Fotó: Shutterstock

Változott a magyarok véleménye a Moszkvát sújtó szankciókról

Néhány hónap alatt jelentősen nőtt azoknak az aránya, akik ellenzik az Oroszországgal szemben alkalmazott európai szankciós intézkedéseket.


Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató intézet vezetője egy ukrajnai menekültekről szóló tanulmány bemutatóján beszélt a kutatás eredményeiről. Ezek alapján májusban, három hónappal a háború kezdete után a válaszadók 41 százaléka, októberben viszont már 52 százaléka nyilatkozta azt, hogy nem támogatja a szankciókat, írja a 444.hu.


A kép a felmérés alapján egyértelmű, az emberek többsége már a szankciók ellen van. A fideszes szavazók körében különösen magas, 81 százalékos az elutasítás.
Azoktól, akik támogatják a szankciókat, mindkét alkalommal megkérdezték, mit szólnának, ha cserébe lassulna a magyar gazdasági fejlődés és nehezebbé válna a megélhetés. Májusban 35 százalék tartott ki így is a szankciók mellett, októberben már csak 31.

A diplomások fele áldozatok árán is támogatja a szankciókat, az érettségizetteknél ez 32, a szakképzetteknél 23, a nyolc általánost végzetteknél pedig 15 százalék. Hasonló a helyzet az életkornál. A legfiatalabbak majdnem 50 százalékban támogatják a szankciókat, a legidősebbek már csak negyedrészben.


Ne hagyd ki!