A földi irányítás egyik csapattagja láthatósági mellényben irányítja az utasszállító repülőgép pilótáját
Fotó: Shutterstock

Káosz a légiközlekedésben: egyszerre több mint 100 pilóta került karanténba

Hongkongban a koronavírus elleni védekezés érdekében 130 pilótát zártak 21 napra karanténba. Sokan attól tartanak, hogy a légiközlekedési csomópont „Zéró Covid" politikája súlyosbíthatja a járvány okozta globális ellátási válságot.Felelőtlen magatartás

A kínai különleges közigazgatási terület vezetője, Carrie Lam jelentette be a nagyszabású karanténkötelezettséget, miután kiderült, hogy három pilóta valahogyan kicselezte a szigorú Covid-protokollokat, és koronavírusosan tért vissza Hongkongba. Az esetre akkor derült fény, amikor leszállás után sikeresen letesztelték őket.

Kína – és így Hongkong is – a Zéró Covid politikát alkalmazza, ami azt jelenti, hogy ha egy kritikus fontosságú területen akár csak egyetlen embernél is kimutatják a vírust, az egész környéket vesztegzár alá helyezik, és mindenkit karanténba zárnak, aki érintkezhetett a fertőzöttel. A pilóták esetében pontosan ez történt.

A személyzet minden egyes tagját, akik kapcsolatba kerültek a pilótákkal, például ugyanabban a frankfurti hotelben szálltak meg, a hongkongi vezetés által fenntartott karanténlétesítménybe rendelték. A légiutaskísérők és a kiszolgáló személyzet tagjai mellett 130 pilóta is karanténba került.

Nagy a baj

Carrie Lam bejelentése azért is aggasztó, mert Hongkong a világkereskedelem egyik legfontosabb központja. A helyzetet tovább rontja, hogy az élelmiszerszükségletének 90 százalékát importálja. Ha még egy hasonló eset történik, akkor nem marad pilóta, aki vezesse a tehergépeket. Lam elismrte, hogy a szigorú intézkedésük komoly hatással lesz Hongkong, sőt, a világ ellátási láncaira is.

A döntés meglehetősen szélsőségesnek tűnik. A pilóták kellemetlenségei mellett valószínűleg további költségeket eredményez a légitársaság számára pont egy olyan időszakban, amikor meglehetősen nehéz helyzetben van, ezáltal gyengítve Hongkong pozícióját, mint légiközlekedési csomópont.

– mondta Shukor Yusof, az Endau Analytics légiközlekedési tanácsadó cég alapítója.

A szakember arra utalt, hogy a Cathay Pacific társaság hatalmas károkat szenvedett a pandémia és a kormányellenes tüntetések miatt. Tavaly több mint 6000 munkavállalót bocsátott el, az idei első félévben pedig átszámítva már több mint 30 milliárd forintos veszteségről számolt be.

A közelmúltban a világ egyik legfontosabb kikötője is teljes vesztegzár alá került egyetlen ember miatt, ami még a karácsonyt is veszélybe sodorta. Az esetről EBBEN A CIKKÜNKBEN bővebben is írtunk.

Ne hagyd ki!