Valgyimir Putyin orosz elnök a gigáját fogja az orosz zászló előtt, miután rájött, hogy egy tini nyomon követi a repülőjét
Fotó: Shutterstock

Putyinra és oligarcháira szállt rá az Elon Muskot követő tini

Még egy űrbáró és egy nagyhatalmi vezető sem tud elbújni az internet népe elől.


Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy egy tinédzser meglehetősen sok borsot tör a világ leggazdagabb embere, Elon Musk orra alá. Jack Sweeney ugyanis létrehozott egy @ElonJet nevű Twitter-fiókot, ahol bárki nyomon követheti, hogy az űrbáró magángépe éppen hol repül vagy állomásozik. Sweeney nyilvánosan elérhető légiforgalmi adatok alapján határozza meg a repülők útvonalát. Azért írunk többes számban, mert a 19 éves tini Musk mellett 15 másik milliárdos „légi kalandjait” is élőben közvetíti a közösségi platformon.

A fiatal története az egész világsajtót bejárta, ugyanis kiderült, Musk le akarta őt fizetni, hogy törölje a fiókot, ami már akkora követői bázisra tett szert, hogy biztonsági kockázatot jelent az üzletember és családja számára is.

Sweeney az orosz-ukrán háború kitörése után újabb „illusztris személyekkel bővítette portfólióját”.

Putyin és célkeresztben

Néhány nappal az orosz offenzíva megindítása után felbukkant egy új profil a Twitteren, amelyet szintén Jack Sweeney hozott létre. A Russian Oligarch Jets nevű fiók a legismertebb orosz oligarchák magánrepülőit, helikoptereit és kereskedelmi repülőjáratait követi nyomon.

Az automatizált hírfolyamban vasárnap jelent meg az első bejegyzés, közvetlenül azután, hogy az Egyesült Államok szankcionálta Vlagyimir Putyin orosz elnök belső körének több tagját, és ígéretet tett arra, hogy befagyasztja vagyonukat, beleértve a jachtjaikat és az ingatlanjaikat is.

Az orosz milliárdosok a szankciók ellenére továbbra is különösebb fennakadások nélkül járják a világot magánrepülőik és jachtjaik segítségével – ezt a Russian Oligarch Jets is bizonyítja.

A CNBC hétfőn adott hírt róla, hogy a Putyinhoz közeli oligarchák elsősorban Montenegróban és a Maldív-szigetek közelében keresnek menedéket szuperjachtjaikkal.

Sweeney a Bloombergnek adott nyilatkozatában kifejtette, a szupergazdag oroszok nem a megszokott magángépekkel repkednek, hanem Airbus A319-es és Boeing 737-es kereskedelmi gépekhez hasonló monstrumokkal szelik a légtereket.

A leleményes tini egy másik fiókot is élesített @PutinJet néven, amely Vlagyimir Putyin és az orosz VIP-k mozgását figyeli, de mint jelezte, ezek az információk közel sem megbízhatók.

Ne hagyd ki!