Német állami  irányítás alá vonták a Rosznyefty németországi érdekeltségeit
Fotó: Shutterstock

Német-lengyel osztozkodás készül orosz olajérdekeltségeken

Németország állami felügyelet alá helyezi az orosz Rosznyefty olajóriás helyi érdekeltségeit, jelentette be a német gazdasági minisztérium. A lépésre az orosz–ukrán háború miatt felerősödő energiakrízis miatt van szükség.


A német állam az RN Refining & Marketing GmbH és a Rosneft Deutschland GmbH cégek irányítását veszi át, ezek együtt Németország olajfeldolgozó kapacitásának 12 százalékát adják. A vállalatok részvényesei a schwedti, karlsruhei és vohburgi olajfinomítóknak is, az államosítás ezekre résztulajdonokra is vonatkozik.

A német kormány ezen túlmenően előrehaladott tárgyalásokat folytat három nagy gázkereskedő megvásárlásáról is, hogy elkerülje az energiaellátás összeomlását. Az állam a magyarországi leánycéggel is rendelkező Unipert, a VNG AG-t és a Securing Energy for Europe GmbH nevű céget venné meg – utóbbi korábban a Gazprom Germania GmbH névre hallgatott.

A lengyel PKN Orlen finomító érdeklődik a Rosznyefty Németországban állami vagyonkezelői felügyelet alá helyezett PCK Schwedt olajfinomítója többségi részesedése iránt - tájékoztatták pénteken a Reuters hírügynökséget meg nem nevezett berlini és varsói források.

A lengyel határon fekvő PCK Schwedt finomító adja Berlin üzemanyagellátásának kilencven százalékát, de Lengyelország egyes részeit is ellátja olajtermékekkel. A hatvanas években épült finomító a feldolgozott olajmennyiséget teljes egészében Oroszországból kapja csővezetéken. Németország viszont az év végéig teljes egészében fel kívánja számolni az oroszországi kőolajimportot a Moszkvára kivetett uniós szankciókkal összhangban. Németországnak ezért szüksége van Lengyelország közreműködésére, hogy a finomítót olajjal lássák el.

Varsó már az év elején bejelentette, hogy a finomítót csak az orosz tulajdonjog megszüntetése után hajlandó a gdanski olajterminálon és lengyel csővezetékhálózaton keresztül tengeren szállított olajjal ellátni az orosz nyersolaj kiváltására. A gdanski olajterminál évente akár 36 millió tonna kőolaj fogadására is alkalmas, így a lengyel finomítók szükségletein felül még körülbelül 9 millió tonnát képes Németország számára biztosítani.

A vagyonkezelői felügyelet elrendelését az energiabiztonságról szóló törvény egy nyári - a német sajtóban lex Rosznyeftnek is nevezett - módosítása tette lehetővé. A jogszabály szerint az ország működéséhez elengedhetetlenül fontos - az úgynevezett kritikus infrastruktúrához sorolt - energetikai vállalatokat vagyonkezelői felügyelet alá lehet helyezni, ha az a veszély fenyeget, hogy az intézkedés nélkül az adott társaság az ország érdekeit tekintve nem megfelelően tevékenykedik, veszélybe sodorva az energiaellátás biztonságát.

Hasonló érvek alapján vették felügyelet alá tavasszal a Gazprom németországi érdekeltségét, a Gazprom Germania GmbH-t. Az intézkedés után a többi között kiderült, hogy a vállalat 1 százalék alá süllyesztette a rehdeni gáztározó töltöttségi szintjét, vagyis majdnem teljesen kiürítette az Alsó-Szászország tartományban fekvő tározót, amely a 3,9 milliárd köbméteres kapacitásával nemcsak Németország, hanem egész Nyugat-Európa legnagyobb földgáztározója.

Olaf Scholz kancellár a Rosznyeft-érdekeltségek állami felügyelet alá rendeléséről péntek délután tartott berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy az intézkedést Németország érdekeinek védelmében tették meg, és azért volt rá szükség, mert Oroszország már nem megbízható partner. Elmondta, hogy a schwedti finomító üzemeltetésének fenntartásához korszerűsítették a létesítményt a Balti-tengernél fekvő kikötővárossal, Rostockkal összekötő vezetékrendszert, ami hozzájárul ahhoz, hogy a Barátság-vezeték, vagyis orosz import nélkül is biztosíthassák a nyersolaj-ellátást. Hozzátette, hogy a szövetségi kormány a finomítóban dolgozó csaknem 1200 ember munkahelyének védelmére és a régió fejlesztésére csaknem egymilliárd euró rendkívüli támogatást nyújtott az érintett tartomány, Brandenburg kormányának.

Arra a kérdésre, hogy a PKN Orlen lengyel olajipari társaság esetleges érdeklődésére tekintettel tervezik-e a schwedti finomító tulajdonosi szerkezetének átalakítását, azt mondta, hogy az állam szerepe "egyelőre" a vagyonkezelői felügyeltre korlátozódik. Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter kiemelte, hogy a vagyonkezelői felügyelet elrendelésére azért is szükség volt, mert a PCK Schwedt üzemeltetésének fenntartásához nemcsak a Schwedt-Rostock vezetékrendszert korszerűsítették, hanem igyekeznek lengyel partnereket is bevonni, akiknek segítsége révén ismét teljes kapacitáson működhet a finomító. Azonban a lengyel partnerek nem kívánták elkötelezni magukat az együttműködés mellett, amíg nem volt egyértelmű, hogy a finomítóban termelt nyereség nem Oroszországot gazdagítja.

Ne hagyd ki!