3D-s nyomtatókkal épített űrhajókkal győznék le a SpaceX-et

Egy amerikai filmcsillag beszállt az űriparba. Aggódhat a SpaceX?

A SpaceX legnagyobb kihívója 650 millió dolláros támogatáshoz jutott. A Relativity Space 3D-s nyomtatókkal építi az újgenerációs űrhajókat – írja a CNBC.


A Relativity első ránézésre csak egynek tűnik a sok űripari vállalat közül, melyek az elmúlt években gombaként nőttek ki a földből. Jobban megvizsgálva azonban feltűnik, hogy a cég igazi úttörő megoldásokban gondolkodik. A Relativity űrhajókat nyomtat. A befektetők is látják a cégben a fantáziát. Olyannyira, hogy a cég 2015-ös alapítása óta 1,34 milliárd dollár (nagyjából 382 milliárd forint) tőkét vont be a bizakodó befektetőktől. A Relativity célja az űripar megreformálása, illetve hogy túlszárnyalja Elon Musk vállalatát, a SpaceX-et.

A nyomtatás előnyei

A Relativity a tervek szerint idén, az év végén állítja Föld körüli pályára az első űrhajóját, a Terran 1-et. A rakéta jelenleg 85 százalékos készültségi állapotban van. A vállalat javarészt saját készítésű 3D nyomtatókkal alkotta meg a Terran 1-et. A szakértők szerint ez a technológia számos előnnyel jár. A Terran 1-hez hasonló rakéták elkészítése sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a hagyományos rakétáké. Ráadásul a javítási és a módosítási folyamatok is gyorsabbak. A 3D-s nyomtatók akár 60 nap alatt űrhajót varázsolnak a rendelkezésre álló nyersanyagokból.

A vállalat a napokban 650 millió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között cégek és magánemberek egyaránt megtalálhatók, például a színész Jared Leto. A cég a befektetés jelentős részét az új, Terran R rakéta fejlesztésére fogja fordítani. Ez a rakéta 20 ezer kilogrammnyi rakományt képes keringési pályára állítani, ami hússzor több, mint a Terran 1 kapacitása.. Méreteiben és teljesítményében felveszi a versenyt a SpaceX Falcon 9 rakétájával. Az első Terran R kilövése 2024-ben várható.

A cég vezérigazgatója, Tim Ellis nagy rajongója a SpaceX technológiájának, főleg az újrahasznosítható rakétáknak. Hozzátette, Elon Musk vállalata csak a rakéták hajtóműveit tudja újrahasznosítani, ugyanis az űrhajó többi része javíthatatlan károkat szenved a légkörbe lépés során. A Relativity is ezt az utat követi, annyi különbséggel, hogy a Terran R teljes egészében újrahasznosítható lesz. A szakemberek olyan speciális fémből építik az űrhajót, ami kibírja a légköri súrlódás hőhatását.

Üzleti tervek

A Relativity piaci értéke a bevont tőkének köszönhetően 4,2 milliárd dollárra nőtt, amivel a második legértékesebb űripari vállalattá vált. Az első a SpaceX, 74 milliárd dolláros értékkel. Messze van még a trónfosztás.

A Relativity 2015-ben alakult, és alig 6 év alatt 1,34 milliárd dollárnyi támogatáshoz jutott. Jelenleg 400-an dolgoznak a cégnél. A vállalat év végéig több száz munkavállalóval bővíti a csapatát. Tim Ellis hozzátette, soha nem merült fel benne komolyabban, hogy tőzsdére vigye a cégét, és ez valószínűleg így is marad egy darabig.Így is minden szükséges forrást megkap a Relativity, így egyáltalán nem indokolt egy biankó vállalattal való összeolvadás.

Ne hagyd ki!