Tavaly tízéves mélypontra esett a skót whisky exportjából származó bevétel.


Tavaly 3,8 milliárd font értékben exportáltak skót whisky-t a gyártók, ami 23 százalékkal marad el az előző év eredményétől. A skót whiskygyártók szövetségének adatai szerint az ágazat évtizedek óta legnagyobb külföldi felvevő piacának számító Egyesült Államokba szállított whisky értéke 31,8 százalékkal, 729 millió fontra zuhant. Nem véletlenül.

A járvány mellett a visszaesésben fontos szerepe volt annak, hogy az amerikai kormány 2019 októberétől 25 százalékos büntetővámmal sújtotta a skót whiskyt (számos más európai termékkel együtt). Ettől kezdve az Egyesült Államokba szállított skót whisky értéke 35 százalékkal esett.

A skót whisky második legfontosabb piaca Franciaország volt, ide 375 millió fontért exportáltak a szeszesitalból, ami 13 százalék csökkenés 2019-hez viszonyítva. Ennél jóval nagyobb volt a visszaesés Németországban. Két ország lakói viszont többet fogyasztottak a skót nedűből: a lettek és a kínaiak.


The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!