Tavaly tízéves mélypontra esett a skót whisky exportjából származó bevétel.


Tavaly 3,8 milliárd font értékben exportáltak skót whisky-t a gyártók, ami 23 százalékkal marad el az előző év eredményétől. A skót whiskygyártók szövetségének adatai szerint az ágazat évtizedek óta legnagyobb külföldi felvevő piacának számító Egyesült Államokba szállított whisky értéke 31,8 százalékkal, 729 millió fontra zuhant. Nem véletlenül.

A járvány mellett a visszaesésben fontos szerepe volt annak, hogy az amerikai kormány 2019 októberétől 25 százalékos büntetővámmal sújtotta a skót whiskyt (számos más európai termékkel együtt). Ettől kezdve az Egyesült Államokba szállított skót whisky értéke 35 százalékkal esett.

A skót whisky második legfontosabb piaca Franciaország volt, ide 375 millió fontért exportáltak a szeszesitalból, ami 13 százalék csökkenés 2019-hez viszonyítva. Ennél jóval nagyobb volt a visszaesés Németországban. Két ország lakói viszont többet fogyasztottak a skót nedűből: a lettek és a kínaiak.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!