Van olyan pia, amely megér 1,4 millió dollárt is

Egy ritka szeszgyűjtemény 1,4 millió dollárért talált új gazdára a Shoteby's aukciós ház árverésén. A 24 darabos szett ezzel abszolút rekordot állított fel a kínai pajcsiuk történetében.


A pajcsiu Kína nemzeti itala, amely egy magas alkoholtartalmú, színtelen égetett szeszes ital. A pajcsiu szó szerint „fehér alkoholos italt" jelent. Kulturális jelentősége óriási. 1972-ben Mao Ce-Tung pajcsiuval köszöntötte Richard Nixon amerikai elnököt, de Barack Obama is megkóstolhatta a nemes párlatot Hszi Csin-ping jóvoltából. A pajcsiu nem egy hétköznapi pia. Kínában igazi státusszimbólumnak számít, amelyet csak a vagyonos emberek engedhetnek meg maguknak. Sokan halmozzák a pajcsiu gyűjteményeket, melyekre befektetésként tekintenek. Egyetlen üveg ára 100 dollárnál (30 ezer forint) kezdődik, de a márkásabb darabok elérhetik a 8 ezer dolláros üvegenkénti árat is.

Megéri az árát

A Shoteby's árverésén egy 24 darabos Kweichow Moutai pajcsiu kelt el 1,4 millió dollárért. Rengeteg prémium pajcsiufőzde üzemel a kínai piacon, de a Kweichow Moutai még közülük is magasan kiemelkedik. A gyártó ráadásul kifejezetten kis kiszerelésben értékesíti a párlatát, ami luxusérzetet kölcsönöz a termékének. Az árverésre bocsájtott gyűjtemény értékét a gyártó mellett az adta, hogy az 1966-76 között lezajlott kínai kulturális forradalom idején készítették. Az aukciós ház korábban 276 ezer és 552 ezer dollár közé pozícionálta a gyűjtemény értékét, így óriási meglepetést okozott a milliós vételár. Cai Xuefei szakértő szerint szinte semmilyen kockázattal nem jár a pajcsiu készletek felhalmozása, ugyanis a párlatok piaci értéke várhatóan folyamatosan nőni fog. Ahogy fogalmazott, a pajcsiu nemcsak egy ital, hanem egy társadalmi eszköz,, amely tükrözi a tulajdonosa társadalmi státuszát és személyiségét.

A Wall Street Journal elemzése szerint a Kweichow Moutai a világ legértékesebb szeszesital gyártója a maga 400 milliárd dolláros értékével.


The Conversation

Ne hagyd ki!