tejszínhab
Fotó: Daniela Chavez / unsplash

Ezért nem vehetnek 21 éven aluliak tejszínhabot New Yorkban

Az alkoholt értjük, de mi a gond a tejszínhabbal? Mutatjuk.


A tiltással azt akarják megakadályozni, hogy a tinédzserek a tejszínhabkészítő készülékekbe való patronokat a dinitrogén-oxid, más néven „whippet", azaz nevetőgáz belélegzésére használják − számol be róla az Insider.

Az üzletekben az eladók csak azoknak értékesíthetnek habszifont vagy ahhoz tartozó patront, akik igazolják, hogy elmúltak 21 évesek.

„Az inhalálószerek közönséges háztartási termékekben is megtalálható láthatatlan, illékony anyagok, melyek belélegezve pszichoaktív vagy tudatmódosító hatást kiváltó kémiai gőzöket termelnek" − olvasható az amerikai kábítószer-ellenes hatóság tájékoztatójában.

A nevetőgázt egyébként éber szedáció elérésére alkalmazzák az egészségügyben, világszerte, széles körben. Enyhe, vagy közepes intenzitású, rövid ideig tartó fájdalom kezelésére ajánlott, ha gyorsan kialakuló és gyorsan megszűnő fájdalomcsillapító hatást kívánunk elérni.

A DEA (Drug Enforcement Administration, azaz Kábítószer-ellenes Hivatal) szerint minden ötödik fiatal használt már inhalálószereket, például habpatront − a köznyelvben whippitet vagy whippetet −, ami „károsíthatja az agy azon részeit, amelyek a gondolkodást, a mozgást, a látást és a hallást irányítják".

A használt , majd az utcán eldobált whippitek nemcsak szemet szúrnak, hanem a visszaélések jelentős problémájára is felhívják a figyelmet

− mondta korábban New York állam szenátora, Joseph Addabbo. A dinitrogén-oxid nem megfelelő használata rendkívül vezsélyes lehet, tette hozzá.

Sajnos sokan belélegzik, hogy „betépjenek" tőle, mivel az egyszerű elérése miatt azt hiszik, hogy ez egy „biztonságos" dolog. Ez a törvény meg fogja szüntetni a fiatalok könnyű hozzáférését ehhez a veszélyes termékhez.

Ne hagyd ki!