Tom Cruise fehér ingben

Tom Cruise százmillió dolláros mosolya

Fotó: Shutterstock

Perlik a Paramountot a Top Gun szerzői jogai miatt

Beperelte a Paramountot szerzői jogok megsértése miatt a Top Gunt ihlető cikk szerzőjének családja.

Azt állítják, hogy a filmstúdió nem rendelkezett Ehud Yonay 1983-as, „Top Guns” című cikkének jogaival, amikor a múlt hónapban bemutatta az ikonikus film folytatását Tom Cruise-zal a főszerepben.

Irodalmi minőség

A Top Gun: Maverick című filmben Cruise ismét az amerikai pilóta, Pete Maverick Mitchellt alakítja, akárcsak az első, 1986-os Top Gunban.

Az új film 548 millió dolláros bevételt termelt a bemutatása utáni első tíz napban, és a teljes Covid-érában a negyedik legeredményesebb nyitóhétvégét hozta a Spiderman, a Doctor Strange és a Batman legújabb részei után.

A keresetet Ehud özvegye és fia nyújtotta be a Los Angeles-i szövetségi bíróságon. Ebben azt állítják, hogy a Paramount nem biztosította újólag a jogokat Ehud Yonay cikkéhez a szerzői jogi törvénynek megfelelően. Az örökösök célja, hogy részesüljenek az új Top Gun film profitjából.

Állításuk szerint a Paramount Top Gun franchise-a nem jöhetett volna létre Ehud Yonay írásának „irodalmi minősége, érzékletes prózája és narratívája nélkül”.

A Covid miatt csúsztak

A perirat szerint 2018-ban a Yonay család arról tájékoztatta a Paramountot, hogy két éven belül lejárnak a filmstúdió Ehud írásához fűződő jogai. Vagyis a Paramount 2020 januárjában elveszíti azt.

Bármennyire is szeretné a Paramount máshogy beállítani, azután készítették el a Top Gun folytatását, hogy a szerzői jogi hozzájárulást elvesztették

- mondta a család ügyvédje, Marc Toberoff a BBC-nek.

A Paramount közleményben tudatta, hogy a vádakat alaptalannak tartja, és kész megvédeni az igazát a bíróság előtt.

A filmstúdió 2018-ban tervezte a Maverick forgatását, és 2019-ben a bemutatását, azonban ez a Covid-19 miatt elmaradt. Hogy pontosan mikor készült el a filmmel a Paramount, azt nem tudni, de szakértők szerint az időpontnak nagy jelentőségük lesz ebben a perben.

Az újabb Top Gun filmben Maverick visszatér a repülőakadémiára, és a pilóták új generációjának kiképzéséért felel.

A Maverick hozta az 57 éves Tom Cruise-nak az első 100 millió dolláros nyitóhétvégét, erről itt írtunk.


Ne hagyd ki!