Tom Cruise Top Gun Maverick plakát
Fotó: Shutterstock

Tom Cruise rekordot döntött az új Top Gunnal

A Top Gun: Maverick 124 millió dolláros bevételt hozott a nyitóhétvégén az Egyesült Államokban. Ez az eddigi legnagyobb bevétel, amelyet egy Tom Cruise-film a bemutató utáni első napokban elért.


Az 59 éves színész filmjei 1981 óta már 4,2 milliárd dolláros bevételt termeltek az USA-ban, de ezek nyitóhétvégi jegyeladásai korábban sosem haladták meg a 65 millió dollárt.

Az utolsó vérbeli filmsztárok egyike

A Paramount és a Skydance által jegyzett alkotás nemzetközi viszonylatban 124 millió dollárt termelt, így a nyitóhétvége jegyeladásainak összbevétele eléri a 248 millió dollárt. A filmstúdió arra számít, hogy az amerikai Memorial Day miatt négynaposra húzódó hétvégén a film az Egyesült Államokban akár 151 millió dollár bevételt is generálhat. A következő hetek is szépen termelhetnek még, hiszen a Top Gun kevés versenytárssal néz szembe. Csak június 10-én mutatják be a Jurassic World: Dominion című Universal-produkciót.

A nyári moziszezon visszatért – jelentette ki a Comscore médiaelemzője. A Maverick szereplése bizonyítja, hogy ha az egyik utolsó valódi filmsztárt kombináljuk a régimódi történetmeséléssel, akkor a közönség minden korosztályból sietni fog a moziba, hogy részese legyen a közösségi filmélménynek.

A szezonhoz előzetesen nagy várakozásokat fűztek az iparági szereplők, erről itt írtunk, az új Marvel-film sikeréről pedig itt.

Áttörés az idősebb korosztályban

A Top Gun: Maverick erőteljes nyitánya kedvező jel az egész iparág számára, amely még mindig nem tért teljesen magához a pandémia miatti mélyrepülésből. A mostani bemutató azért is fontos, mert az idősebb korosztályt is bevonzotta, amely eddig csak vonakodva, kisebb számban tért vissza a mozitermekbe a 2020 közepén történt újranyitás óta.

Az Egyesült Államokban a jegyek 29 százalékát 15 óra előtti, 35 százalékát pedig 15 és 19 óra közötti vetítésekre adták el az EntTelligence szerint. Ez azt mutatja, hogy a jegyek jelentős részét matiné előadásokra adták el, amelyeket az idősebb mozilátogatók részesítenek előnyben.

A Paramount adatai szerint a nézők 55 százaléka 35 évnél idősebb volt.

Az első három nap alatt 9 millió Maverick-nézőre számít az EntTelligence. Az első Top Gunt 2 millióan látták ugyanennyi idő alatt 1986-ban.

Ne hagyd ki!